Liderii studentilor din Romania au participat, sambata, la primul lor congres. Invitat la discutii, seful statului, Traian Basescu, a criticat sistemul de invatamant romanesc care scoate pe banda rulanta diplome de masterat sau doctorat, in vreme ce in topul universitatilor europene, Romania nu exista.

Romania nu are nicio universitate recunoscuta international, a atras atentia presedintele Traian Basescu, la Congresul Studentilor din Romania. Seful statului si-a exprimat, in discursul sau, satisfactia fata de faptul ca organizatiile studentesti au participat la “definirea strategiei pentru educatie”.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca sistemul de invatamant din Romania “nu a fost niciodata in progres” din 1990, iar modificarile Legii invatamantului au marcat profund calitatea educatiei.

“Cele 28 de modificari ale Legii invatamantului au marcat profund si calitatea educatiei, si sansele pe care absolventii, pe diverse paliere, le-au avut in societatea romaneasca si acum in cea europeana”, a spus Basescu in alocutiunea sustinuta cu ocazia participarii la Congresul Uniunii Studentilor din Romania.

Basescu a afirmat, insa, ca semnarea Pactului National pentru Educatie reprezinta un pas decisiv in ceea ce priveste sistemul de invatamant si si-a exprimat satisfactia pentru semnarea acestui document de catre organizatiile studentesti si de catre sindicatul profesorilor universitari.

De asemenea, presedintele Traian Basescu si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca tara noastra nu are nicio universitate in topul celor 100 de universitati europene si mai mult, niciuna in topul celor 500 la nivel mondial.

“Una dintre realitatile invatamantului nostru universitar este ca Romania nu are nicio universitate in primele 500 de universitati ale lumii. Privind la clasamentele europene, care se fac pana la 100, nici aici Romania nu are nicio universitate calificata. Nu vreau sa nu existe termeni de comparatie: Ungaria are 2, Polonia are 3 universitati in topul celor 100. Nu intru in situatia invatamantului preuniversitar, care este mai rea decat cea a celui universitar. Aceste realitati trebuie sa trezeasca toti participantii la sistemul de educatie, fie ca suntem politicieni, fie profesori, fie studenti sau elevi”, a spus Basescu in alocutiunea sustinuta la Congresul Uniunii Studentilor din Romania.

El a aratat ca in cazul in care sistemul de educatie romanesc nu va trece la performanta sau nu va atinge performanta, Romania va ramane un furnizor de forta de munca necalificata sau slab calificata pe piata europeana.

“Aceasta este realitatea Romaniei acum. Nu vorbesc de varfuri, ci de media absolventilor structurilor de educatie din Romania. Suntem o tara care furnizeaza in Europa forta de munca necalificata, iar la cei care au diplome pe diverse paliere se incadreaza in medie pe categoria slab calificata. Trebuie sa ne punem corect diagnosticul cu privire la sistemul de educatie si sa decidem ce este de facut”, a spus Basescu.

La Congresul USR au mai fost invitati premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Cristian Adomnitei, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, liderul PSD Mircea Geoana si liderul PC Daniela Popa.
Niciunul dintre acestia nu a dat curs invitatiei, la lucrarile Congresului fiind prezent doar liderul PIN, Cozmin Gusa.

Constantinescu ataca dur

Fostul sef de stat Emil Constantinescu l-a atacat dur pe presedintele Traian Basescu in legatura cu afirmatiile acestuia despre universitatile romanesti, transmite corespondentul Rompres.
“Sunt stupefiat de modul in care o persoana rudimentara si fara nici o competenta in aprecierea mediului academic isi poate permite sa emita judecati de valoare doar pentru faptul ca la un moment dat a primit cateva milioane de voturi pentru ca a recitat bine unele slogane electorale. Dar mai stupefiat sunt de modul in care astfel de declaratii iresponsabile sunt preluate si difuzate catre publicul larg prin mass-media, fara niciun fel de riposta a celor care au competenta in domeniul respectiv”, a declarat, sambata, la Arad, Emil Constantinescu, prezent la primul congres studentilor din Romania.
Fostul presedinte considera ca responsabilitatea pentru aceasta situatie apartine celor din mediile intelectuale care, in “corul omagial” al lui Traian Basescu, au permis ca acesta sa poata emite astfel de judecati. Referindu-se la declaratiile facute de seful statului cu privire la universitatile romanesti, Emil Constantinescu a spus ca ele arata “incompetenta in domeniu” a acestuia.

Adomnitei: A jignit intreaga comunitate academica

In replica la declaratiile de sambata ale presedintelui Traian Basescu cu privire la calitatea procesului educational din Romania, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a spus ca afirmatiile acestuia jignesc intreaga comunitate academica. Potrivit ministrului Educatiei, datele concrete atesta ca in universitatile romanesti exista si profesori de o pregatire superioara indubitabila, pe care ministerul ii sustine si ii incurajeaza in atingerea performantei.
Adomnitei spune ca, „Afirmatia domnului presedinte potrivit careia universitatile sunt fabrici de diplome este total nepotrivita. E drept ca este posibil ca asertiunile presedintelui sa se fi bazat pe experienta fostului rector de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Dumitru Oprea, pe care-l sustine fatis si ale lectorului universitar de mare tinuta (academica) Elena Udrea. Este foarte usor sa arunci cu jigniri in toata comunitatea academica - fara sa te bazezi pe probe - pentru ca, nu-i asa, aceasta este reteta oficiala a Cotroceniului - boala generalizarii!”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.