Seful statului a cerut reexaminarea Legii care stabilea ca cele doua zile de Rusalii (15 si 16 iunie) sunt nelucratoare, solicitand ca si 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului dar si Ziua Marinei, sa fie nelucratoare.

Comisia de munca a Senatului va trebui sa se pronunte in termen de o luna asupra unei cereri de reexaminare transmisa, luni, de presedintele Traian Basescu, prin care seful statului solicita ca si Ziua Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, 15 august, sa fie declarata sarbatoare legala. Cererea de reexaminare se refera la o initiativa legislativa, tri­mi­sa spre promulgare, care prevede ca prima si a doua zi de Rusalii sa fie declarate sarbatori legale, si, prin urmare, sa fie nelucratoare, informeaza Jurnalul National.

Potrivit Ziua, Traian Basescu a invocat faptul ca Romania este una dintre tarile care beneficiaza de cele mai putine zile de sarbatoare legala cu insemnatate spirituala, prin codul Muncii doar Craciunul si Pastele fiind considerate sarbatori legale. "Apreciem necesara, pentru pastrarea coerentei legislative, in acest domeniu, declararea ca zi de sarbatoare legala si a zilei de 15 august, Ziua Sarbatoririi Adormirii Maicii Domnului", spune presedintele in cererea de reexaminare trimisa Senatului.

In aceeasi zi se sarbatoreste si Ziua Marinei, Basescu fiind de profesie ofiter-inginer de marina.

Potrivit Cotidianul, sefului statului declara ca ziua Adormirii Maicii Domnului sau Sfinta Maria Mare, cu vechi traditii de celebrare, „este o sarbatoare declarata legal nelucratoare in zece tari europene: Germania (in unele landuri), Franta, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia“.

Solicitand revizuirea Legii, Basescu a amanat intrarea acesteia in vigoare, cu cel putin o luna. Demersul nedeclarat al presedintelui a vizat ca la turul doi al alegerilor locale, adica 15 iunie, romanii sa nu fie plecati in vacanta. In conditiile in care luni, 16 iunie ar fi fost zi libera, cetatenii plecau in weekend si s-ar fi intors in cursul zilei de luni, existand astfel posibilitatea unui absenteism substantial la turul doi de scrutin.

Motivatia sefului statului este considerata de politicieni strict populista, de natura sa justifice doar formal amanarea minivacantei de Rusalii, dupa cum relateaza EVZ.

„E clar ca Traian Basescu ia decizii in interesul electoral al PD-L“, considera liderul PSD, Mircea Geoana, care sustine ca partidul sau va face tot posibilul ca legea sa fie adoptata pana la Rusalii.
Argumentul expus de Basescu in cererea de reexaminare este vazut de liberalul Bogdan Olteanu ca unul strict populist.

„Constat ca presedintele reuseste sa fie mai populist decat parlamentul. Singurul efect concret al cererii sale este ca anul acesta romanii nu vor avea liber de Rusalii, pentru ca nu cred ca parlamentul va avea timp sa parcurga toate etapele reexaminarii“, explica Olteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.