25 de directori ai Companiei de Autostrzi i Drumuri Naionale (CNADNR), precum i ai Direciilor regionale subordonate au fost sponsorizai, la începutul acestei luni, de ctre firma Plastidrum cu o deplasare la lucrrile expoziiei Intertraffic, destinat siguranei rutiere i desfurat la Amsterdam în perioada 1-4 aprilie.

Plastidrum deine de opt ani monopolul marcajelor rutiere, fiind la al doilea contract succesiv, pe cinci ani, pentru realizarea acestora. Ultimul a fost semnat în 2006 i are o valoare estimativ de 87 de milioane de euro. Contractul nu prevede un volum fix de marcaje care s fie realizat anual de ctre Plastidrum i spune doar c CNADNR va preciza anual firmei cuantumul de lucrri în anul respectiv i pe ce drumuri.

Plastidrum s-a aflat în pericol de a pierde o bun parte din contract, deoarece în perioada martie-aprilie cele apte direcii regionale din subordinea Companiei de Autostrzi deruleaz licitaii pentru lucrrile de întreinere multianual a drumurilor pentru perioada 2008-2012.

Aplicarea marcajelor rutiere pe suprafeele de osea reparate a fost iniial una dintre lucrrile supuse licitaiei planificate pentru 21 aprilie, îns între timp aceast cerin a disprut din caietele de sarcini: avusese loc sejurul celor 25 de directori la Amsterdam.

Pentru licitaiile de întreinere multianual, CNADNR a realizat un caiet de sarcini-cadru, acesta urmînd s fie particularizat de ctre fiecare direcie regional în parte.

Problema marcajelor a fost lsat în suspensie de ctre conducerea central a companiei, iar direciile regionale nu s-au înghesuit, prin documentaia de licitaie, s cear viitorilor participani i efectuarea acestei lucrri. Aceasta dei contractul cu Plastidrum are anumite prevederi dezavantajoase pentru companie, potrivit unor relatri anterioare din pres.

Printre acestea se numr prevederea potrivit creia splarea cu ap a unui metru ptrat de marcaj cost 10,18 euro, adic o sum egal, dac nu mai mare, decît cea pentru aplicarea marcajului. Adrian Teodorescu, director general Plastidrum, spune c tariful se aplic doar în cazuri excepionale i c nu a facturat pîn acum nici o lucrare la acest pre.

Oficiali ai firmelor concurente Plastidrum afirm c, dac ar fi fost realizat acum o licitaie corect, CNADNR ar fi pltit la jumtate servicii similare cu cele ale Plastidrum.

Motivele invocate de directori pentru a renuna la licitarea i la lucrrile de marcare sînt din cele mai diverse. Argumentaia oficial este c dac s-ar da marcajele altor firme, fiecare ar folosi propriile sale modele sau culori, iar marcajele ar diferi între ele, în funcie de firma care le-a realizat.

Marcajele rutiere sînt totui standardizate în cele mai mici amnunte, iar temerea directorilor este puin probabil. „Fiecare firm se pricepe bine la ceva anume. Nu poi face bine i reparaii, i întreinere, i marcaje“, pledeaz un alt director pentru excluderea firmelor de întreinere de la aplicarea marcajelor.

Conducerea Plastidrum spune c efii CNADNR au cerut prin caietele de sarcini ca viitorii cîtigtori ai licitaiilor s fac i marcajele rutiere, ceea ce demonstreaz c Plastidrum nu e favorizat, ba dimpotriv. „Nu este corect ca alte firme s fac marcajele deoarece avem un contract în vigoare pentru aceasta. Vom contesta caietul de sarcini“, spune Adrian Teodorescu.

Într-adevr, Plastidrum a contestat licitaiile, dar nicidecum pe motivul invocat de Teodorescu, ci pentru c termenul de pregtire a ofertelor pentru întreinere, cerut de direcii, e prea scurt, iar Plastidrum vrea s participe i la aceste licitaii. Nici o direcie regional nu a inclus în caietele de sarcini trasarea marcajelor cu începere din acest an.