Oficialii comunitari si vechile state membre ale UE sunt extrem de nemultumiti de crima organizata, coruptia si tergiversarile politice din Romania si Bulgaria, scrie cotidianul „Financial Times”, intr-o serie de articole privind situatia reformei din cele doua tari.

Coruptia, crima organizata si tergiversarile politice din Bulgaria si Romania au ajuns in atentia oficialilor de la Bruxelles. La peste un an de la aderare, cele doua state comunitare se confrunta cu probleme care pun liderii UE in dificultate. Potrivit publicatiei britanice Financial Times, in acest moment Uniunea nu dispune de instrumentele necesare pentru a face presiuni asupra Romaniei si Bulgariei.

Dupa cum relateaza Prezent, in lunile dinaintea aderarii, Bruxellesul s-a trezit prins intr-o capcana: desi erau date puternice ca cele doua state nu sunt pregatite pentru a intra in UE, momentul nu putea fi amanat fara ca oficialii sa-si incalce promisiunile anterioare.

Lucru care ar fi afectat reputatia Uniunii, scriu jurnalistii britanici. Asa ca acum statele comunitare se confrunta cu „salbatacia” celor doua surori mai mici, fara a avea uneltele necesare indreptarii situatiei.
Tratatele de aderare ale celor doua tari contin trei clauze care reprezinta o baza legala de actiune impotriva Romaniei si Bulgariei, dar acestea sunt aplicabile doar pana la sfarsitul anului 2009, dupa cum relateaza Romania Libera.

Clauza de salvgardare economica permite adoptarea de masuri in cazul in care aderarea unui stat la piata comuna afecteaza sectoarele economice europene. Aceasta prevedere nu poate fi insa invocata deoarece problemele semnalate nu sunt de natura economica.

In baza clauzei pentru piata interna, proiectele finantate cu fonduri europene pot fi suspendate daca, de exemplu, UE considera ca Sofia si Bucurestiul nu s-au conformat normelor care reglementeaza achizitiile publice. Subventiile acordate sectorului agricol ar putea astfel fi reduse sau suspendate. Oficialii de la Bruxelles sustin ca nu pot utiliza aceasta parghie deoarece faptele de coruptie din cele doua tari nu vizeaza aceste domenii, agricultura si achizitiile publice.

Cea de-a treia clauza, referitoare la justitie si afaceri interne, permite statelor comunitare sa refuze recunoasterea verdictelor pronuntate de instante din Bulgaria si Romania in cazul in care manifesta putina incredere in sistemele judiciare ale celor doua tari. Statele UE pot invoca astfel articolul sapte din Tratatul UE care suspenda anumite drepturi ale unei tari membre daca se constata ca aceasta incalca "grav si persistent" principiile libertatii, democratiei, drepturilor omului si statului de drept.

In ceea ce priveste coruptia din Romania, jurnalistii scriu ca noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, nu are la dispozitie foarte mult timp pentru reforma in domeniu. In cateva luni, Comisia Europeana (CE) urmeaza sa dea verdictul in ceea ce priveste situatia sistemului juridic al tarii. Cu toate ca exista masuri legislative care inca nu au fost adoptate de Parlament, Predoiu s-a declarat increzator in reforma realizata pana acum, continua “Financial Times”.

Cu toate acestea, potrivit Cronica Romana, Predoiu s-a aratat optimist, apreciind ca Romania va prezenta suficiente progrese in reforma sistemului judiciar. Ministrul roman considera ca fondarea Agentiei nationale pentru integritate, care monitorizeaza si pedepseste comportamentul necorespunzator sau coruptia magistratilor a reprezentat primul pas spre obtinerea unui calificativ rezonabil atunci cand CE si-a prezentat raportul final in vederea aderarii Romaniei la UE.

“Am o abordare tehnica”, a declarat fostul avocat pentru “Financial Times”, adaugand ca pe agenda ministerului sau se afla respectarea reperelor stabilite de CE.

„In acest mediu, ministrul Justitiei ar trebui sa fie independent politic, dar sa detina abilitatea de a discuta”, mai spune Predoiu. Abilitatile lui de negociere urmeaza insa sa fie testate, caci o serie de masuri legislative contestate urmeaza fie analizate pentru a doua oara de Camera Deputatilor, informeaza Gandul.

Un raport preliminar al CE din luna februarie atragea atentia ca Romania are numeroase carente in domeniul juridic, mai ales in ceea ce priveste combaterea coruptiei. Daca tara nu reuseste sa respecte cerintele, executivul de la Bruxelles poate impune sanctiuni, inclusiv inghetarea fondurilor pentru agricultura, aminteste publicatia citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.