Contrar obiceiului, serviciul Roman de Informatii (SRI) si-a prezentat bilantul in secret. In ciuda mult anuntatei transparente, jurnalistii au fost tinuti intr-un tarc, la intrarea in institutie.

La sedinta a participat si Ion Stan, secretarul Comisiei pentru controlul parlamentar al SRI. Conform acestuia, Basescu le-ar fi solicitat politicienilor sa nu mai schimbe acum, pe final de mandat, legile sigurantei nationale daca nu au fost in stare timp de trei ani sa faca acest lucru: "A cerut politicienilor sa nu faca schimbari legislative in acest domeniu pe ultima suta de metri, ramanand in sarcina viitorului Parlament tot ce inseamna pachet legislativ vizand sistemul national de securitate".

Potrivit lui Stan, SRI s-a laudat ca doar 13 la suta din informatiile adunate anul trecut au venit din zona tehnica, celelalte informatii provenind din sursele secrete umane.
Presedintele ar mai fi cerut Serviciului ca, in acest an electoral, sa-si pastreze echidistanta si neutralitatea politica, pentru ca este o structura in slujba natiunii, nu a partidelor politice.
Conform datelor prezentate de SRI, anul trecut Guvernul a fost principalul beneficiar al informatiilor furnizate de catre acest serviciu, urmat de Presedintie. La aceeasi sedinta de bilant s-a discutat un alt subiect sensibil, si anume cooperarea dintre SRI si SIE, activitate care ar fi progresat in ultima vreme, in ciuda orgoliilor generalilor din cele doua structuri secrete.

Ion Stan ne-a spus ca Raportul de activitate al SRI pe 2006 va fi pus pe ordinea de zi a Parlamentului peste o luna.

Analistul politic Cornel Codita considera SRI o "ciudatenie a democratiei din Romania" deoarece este o institutie subordonata Parlamentului, nu Executivului sau Presedintiei, asa cum se intampla peste tot in lume. "Este un amestec clar al atributiilor legislative cu cele executive. Avem o balmajeala a puterilor, si nu o separare a lor. Parlamentul, din punct de vedere politic, nu poate fi facut responsabil pentru actiunile SRI-ului. In schimb, Executivul poate fi tinut responsabil, inclusiv juridic. Responsabilitatea politica pentru tot ce se intampla acolo o are premierul sau presedintele in toate tarile democratice. SRI este, in momentul de fata, o institutie care nu raspunde in fata nimanui", crede Codita.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.