Romania doreste securizarea granitelor Republicii Moldova prin "asezarea ei intre doua tari membre NATO", dar semnarea Tratatului pentru recunoasterea granitelor de stat cu tara vecina nu este o prioritate pentru Bucuresti, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu.", dar semnarea Tratatului pentru recunoasterea granitelor de stat cu tara vecina nu este o prioritate pentru Bucuresti, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu.
Pozitia Romaniei de sustinere a integrarii Ucrainei in NATO este "in stransa legatura cu politica pe care Romania o are fata de Republica Moldova", a explicat presedintele Traian Basescu, prezent miercuri la dezbaterea "Securitatea Romaniei dupa summitul NATO", organizata de Fundatia Konrad Adenauer.
"Ne dorim securizarea granitelor acestei tari prin asezarea ei intre doua tari membre NATO. De exemplu, asistenta pe care Republica Moldova poate sa o primeasca pentru securizarea granitei de Rasarit este de mare insemnatate pentru politica de securitate si democratizare a tarii si a regiunii", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat insa ca semnarea Tratatului pentru recunoasterea frontierelor de stat cu R. Moldova "nu este o prioritate pentru Romania".

"Nu vad de ce ne trebuie un tratat prin care se consolideaza prin propria noastra vointa un act din Al doilea Razboi Mondial pe care niciuna dintre tari nu il accepta", a spus presedintele.
Pe de alta parte, seful statului a explicat ca Romania nu poate face mai mult pentru securitatea Republicii Moldova, pentru ca neutralitatea acestei tari, prevazuta prin Constitutie, a lipsit Bucurestiul "de parghia cea mai simpla de a promova apropierea tarii (vecine - n.r.) fata de NATO". Traian Basescu a adaugat ca prin intrarea Ucrainei in NATO nu se substituie responsabilitatea guvernului Republicii Moldova de a-si asigura securitatea, dar odata cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui sa garanteze "un statut convenabil pentru R. Moldova, prin garantarea integritatii teritoriale si prin relatiile de buna vecinatate".

Basescu a comentat ca Ucraina nu trebuie privita cu neincredere, intrucat "este mult stabila decat se crede, a putut se realeaga aceeasi forta politica din 2004".

"Nu tratati Ucraina ca o tara care se poate reintoarce la vechiul sistem!", a indemnat presedintele.
Chiar daca ceea ce sustinea Romania pentru Ucraina si Georgia "nu a putut fi materializat la summit" - adica acordarea Planului de actiuni in vederea aderarii (MAP), o etapa echivalenta cu statutul de candidat oficial la aderare - "ceea ce am obtinut ne satisface deplin", a spus presedintele, reamintind ca NATO a garantat ca cele doua tari vor deveni membre in momentul in care vor indeplini conditiile cerute.
"Nu avem in atitudinea noastra nicio urma de ostilitate fata de Rusia, ci aceasta vizeaza interesul nostru national", a asigurat presedintele, subliniind ca Romania priveste "cu toata atentia" evolutiile din regiune.

De alfel, presedintele a reafirmat pozitia Romaniei, care a fost un sustinator al integrarii Balcanilor de Vest in NATO, subliniind ca includerea Albaniei si Croatiei corespunde interesului national al Romaniei si al regiunii. Intensificarea relatiilor dintre NATO si Muntenegru si Bosnia-Hertegovina au fost de asemenea salutate de presedinte. Accentul a fost pus insa de seful statului pe Serbia, Romania considerand ca aceasta tara este "cheia stabilitatii in Balcanii de Vest".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.