Senatorii au validat marti numirea lui Alexandru Catalin Macovei ca presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, la un an dupa adoptarea Legii privind infiintarea ANI. Macovei a depus juramantul in fata plenului, iar ulterior presedintele de sedinta, social-democratul Doru Ioan Taracila, si-a exprimat speranta ca, din acest moment, ANI va deveni deplin functionala.

Situatia de la varful ANI a blocat pentru cateva luni activitatea organismului, motiv pentru care Guvernul a si emis o ordonanta de urgenta pentru ca atributiile presedintelui ANI, care a fost validat abia azi de Senat, sa poata fi preluate de catre vicepresedintele Agentiei.

Reglementarea situatiei Agentei a fost ceruta expres, de-a lungul ultimilor ani, de catre Comisia Europeana, dupa ce proiectul initiat de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a fost modificat substantial in Parlament. Chiar in cursul lunii trecute, Legea ANI a fost modificata de Senat si promulgata de presedintie, pentru ca textul intrat in vigoare anul trecut sa fie schimbat, in sensul ca averea pe care inspectorul Agentiei o propune instantei competente spre a fi confiscata sa fie cea nejustificata, iar nu cea ilicita.