Presedintele Basescu a semnat propunerea facuta de premierul Tariceanu pentru functia de ministru de Externe: Lazar Comanescu, fostul reprezentant al Romaniei la UE.

Potrivit Cotidianul, Premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit la telefon cu presedintele Traian Basescu, luni dupa-amiaza, despre nominalizarea noului ministru de Externe, inainte de a trimite la Cotroceni propunerea ca Lazar Comanescu sa ocupe aceasta functie, a anuntat purtatorul de cuvint al Guvernului.

Seful statului si-a dat acordul la o ora dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a facut publica optiunea sa, iar decretul a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial, anunta Administratia Prezidentiala, dupa cum informeaza Romania Libera.

Lazar Comanescu a mai fost propus pentru sefia Externelor in urma cu un an.

Doctor in relatii economice internationale, Comanescu a intrat in diplomatie in 1972, lucrind timp de zece ani in Departamentul Organizatii Economice Internationale din MAE, in perioada in care Securitatea controla strict acest domeniu.

Dupa cum informeaza BBC, Comanescu a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert Exterior, in 1972, precum si un curs de civilizatie si limba franceza, la Universitatea Sorbona.

Potrivit paginii de internet a Ministerului de Externe, intre 1982-1990, Lazar Comanescu a fost lector la Academia de Studii Economice, iar anterior, intre 1972-1982, diplomat in Ministerul Afacerilor Externe.
In anii '90, Lazar Comanescu a ocupat, pe rand, functia de director, consilier si apoi secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Lazar Comanescu a fost, vreme de aproape 10 ani, ambasadorul Romaniei la Bruxelles. Intre 1998 si 2001, a fost sef al Misiunii Romaniei pe langa NATO si Uniunea Europeana.

A ocupat apoi functia de sef al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, rastimp in care a participat la negocierile de aderare de pe vremea guvernarii PSD, iar apoi a fost martor de la Bruxelles la momentul aderarii Romaniei la UE, si, in fine, in 2007, cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene, a fost reprezentantul permanent al Romaniei la Bruxelles.

Si-a incheiat mandatul la sfarstul lui 2007, cand presedintele Basescu a semnat decretul de recremare a sa din postul de reprezentant al Romaniei la Uniunea Europeana.

Lazar Comanescu a fost subiectul unei controverse in anul 2002, cind, din insarcinarea guvernului Nastase, a achizitionat un nou imobil pentru sediul Ambasadei Romaniei pe linga UE. Cladirea situata in Strada Montoyer nr. 12 din Bruxelles, pentru a carei achizitie Guvernul a alocat sapte milioane de euro, arata ca un bloc cu o singura scara si cu opt etaje.

O investigatie jurnalistica a aratat ca, la vremea respectiva, cel mai scump imobil pus in vinzare in aceeasi zona din Bruxelles costa 5,8 milioane de euro, dar era un veritabil castel, proaspat renovat si inconjurat de 4.000 de metri patrati de teren. Iar imobilele de tip scara de bloc, cu o singura intrare, erau la vinzare cu preturi cuprinse intre 2,3 si 3,9 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.