Romania nu poate face nimic pana in 2030 pentru a scapa de intermediarii gazului rusesc, spune Alexandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom. Chiar daca Traian Basescu a primit unda verde din partea lui Putin, punctul unu al agendei acestuia la Moscova incepe sa se clatine.
Pretul ridicat al gazelor importate din Rusia nu pare sa aiba sanse de scadere, in viitorul apropiat, prin eliminarea firmelor intermediare dintre compania Gazprom si Romania. Intrebat ce ar putea face Romania pentru a achizitiona gaz rusesc direct de la Gazprom, Alexandr Medvedev, vicepresedintele si directorul de export al companiei, a declarat pentru Hotnews: "Nimic. Actualmente, livrarea de gaz natural catre Romania este asigurata prin doua contracte pe termen lung, unul dintre ele incheiat intre Gazprom Export si Conef Energy SRL. Am incheiat un contract de furnizare pe termen lung cu aceasta societate pana in 2030".


Contractul cu Conef Energy a fost semnat chiar in ultima zi a Summitului NATO de la Bucuresti, pe 4 aprilie. In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu primea o invitatie-surpriza la Moscova din partea lui Vladimir Putin. Cateva zile mai tarziu, Basescu anunta ca principal punct de pe agenda sa la Moscova renegocierea pretului la gaze printr-o eventuala eliminare a intermediarilor. seful statului spune ca dinspre partea rusa exista un punct de vedere clar care sugereaza ca Romania ar fi fost cea care a optat pentru intermediari. Presedintele Basescu declara ca, acum, Moscova este "deschisa sa discute contractul direct si, probabil, in baza invitatiei pe care am primit-o, in cursul acestui an voi face o vizita in Federatia Rusa (...), sa putem discuta, si ma voi duce cu o delegatie economica".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.