Anul trecut, STS sustinea ca este pregatit sa puna in practica acest sistem de localizare. Dupa cinci luni, serviciul organizeaza concurs pentru gasirea unei solutii tehnice. Anul trecut, din 36 milioane de apeluri la numarul de urgenta, 33 milioane au fost false.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va atribui unei firme selectate in urma unui concurs stabilirea solutiei tehnice de localizare a apelurilor de urgenta efectuate de pe telefoanele mobile la numarul 112. Ofertele vor fi depuse si deschise pana pe 2, respectiv 4 iunie, termenul-limita impus de Comisia Europeana (CE).

Serviciul a anuntat inca din toamna anului trecut ca este pregatit pentru localizarea apelurilor efectuate de pe telefoanele mobile si a aruncat responsabilitatea pe operatorii de pe piata. Dupa 5 luni si la presiunile CE, STS anunta organizarea unui concurs pentru gasirea unei "solutii tehnice". "De ani de zile exista o concurenta intre Ministerul Comunicatiilor si STS. Serviciul trebuie lasat sa-si faca treaba. Cred in acest moment ca exista interese, altele decat politice, care vor sa transfere o parte din activitatea STS in subordinea unor ministere, o greseala din punctul meu de vedere", ne-a declarat deputatul Marian Saniuta, vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.