Sefii Justitiei au decis, sa faca tagma magistratilor cea mai favorizata clasa din societate. Predoiu, Barbulescu, Popa, Kovesi si Morar au hotarat ca magistratii, personalul asimilat si consilierii ministrilor detasati, delegati sau transferati sa poata primi pana la 800 de euro pentru chirie.

Prin Ordinul comun nr. 866/C/2008, publicat in Monitorul Oficial nr. 251 din 31.03.2008, ministrul Justitiei Catalin Marian Predoiu, presedintele CSM Lidia Barbulescu, presedintele Inaltei Curti Nicolae Popa, Procurorul General al Romaniei Laura Codruta Kovesi si procurorul sef al DNA Daniel Marius Morar au decis ca toti magistratii si personalul asimilat acestora, delegati, detasati sau transferati in alte localitati decat cele de domiciliu, sa primeasca pana la 800 euro, lunar, pentru a-si plati chiria. Dar nu pentru locuinte de serviciu din administrarea Ministerului Justitiei sau unitatilor subordonate acestuia, ci pentru locuinte inchiriate de ei direct de la particularii de pe piata libera imobiliara.

Magistratii, personalul asimilat acestora si consilierii ministrului Justitiei, care au dreptul, potrivit legii, la o locuinta de serviciu, iar autoritatile locale nu le-au atribuit una, vor primi lunar sume considerabile, pentru a suporta chiria lunara care o platesc la particulari. In cazul Bucurestiului, plafonul maxim aprobat este de 800 euro/lunar. La Cluj si Iasi plafonul maxim este de 600 euro/lunar, la Timisoara, Targu Mures si Satu Mare 500 euro/lunar, iar in alte mari orase, precum Pitesti si Sibiu, 400 euro/lunar. Cele mai modeste plafoane sunt aprobate pentru Avrig si Medias - 80 euro/lunar. Precizam ca aceste sume se acorda magistratului aflat in situatia de chirias, peste cuantumul aprobat pentru chiria aferenta unei locuinte de serviciu, a carei suma exacta nu am putut sa o aflam inca de la CSM, dar avem informatii ca este, in medie, de cateva sute de RON.

Prin aceasta metoda, se poate ajunge in unele cazuri la peste 1000 euro/lunar, ceea ce se traduce in practica in inchirierea unui apartament de lux sau chiar a unei vilute. Un simplu studiu al pietei imobiliare din orasele enumerate, releva faptul ca sumele aprobate sunt vadit exagerate, si creeaza un regim de lux pentru magistratii adusi din alte localitati, care inchiriaza case de la particulari, si care devin astfel favorizati. Mai ales fata de magistratii care lucreaza in localitatea de domiciliu, si care trebuie sa-si plateasca din propria leafa chiria, la fel ca si cetatenii apartinand altor categorii profesionale.

Conceput sub Macovei

Odinul 866/C/2008 a fost emis de semnatari in baza art. 23, din OUG nr. 27/2006, conceput sub ministeriatul Macovei. Respectivul text de lege prevede ca: "Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite, au dreptul, in conditiile art. 22, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii (...) Plafonul anual in limita caruia se poate deconta chiria in conditiile alin.1 se stabileste prin ordin comun al ministrului justitiei, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.