Ministerul Educatiei a publicat pe internet variantele finale ale subiectelor pentru Bacalaureat, dupa ce acestea au fost supuse dezbaterii publice.

Cu numai cateva zile inainte insa, Asociatiile de parinti si sindicatele s-au aratat nemultumite de subiecte sustinand ca ar fi prea grele pentru nivelul de pregatire al celor mai multi dintre elevii de clasa a 12-a.

Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca subiectele au fost modificate si facute mai accesibile, in timp ce sindicatele din invatamant spun ca nu s-a schimbat mai nimic.

Potrivit directorului Centrului National pentru Curriculum si evaluare in invatamantul preuniversitar, Cristian Mirescu s-au facut modificari la 72 de discipline din cele 145.

Scrisori de protest

Modificarile survin in urma a peste 700 de mesaje sau scrisori primite si de la elevi si de la profesori si de la Inspectoratele judetene:
"Nu exista o unitate de masura a dificultatii de subiecte, dar s-a actionat in principal, in sensul cresterii gradului de accesibilitate, in special al subiectelor de la matematica. Numarul elevilor care pot sa abordeze subiectele grele, foarte grele sau medii, va creste" a spus Cristian Mirescu.

Modificari s-au mai facut si la limbile materne, limbile moderne, chimie si biologie, in proportie de cinci la suta.

Sindicatele din invatamant raman in continuare nemultumite. Ele spun ca ministerul educatiei a facut doar o cosmetizare a subiectelor, si in continuare acestea raman dificile chiar si pentru profesori care nu reusesc sa le rezolve decat intr-un timp foarte lung.

Generatie de sacrificiu

Liderul Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, a spus ca subiectele nu pot fi rezolvate in timpul alocat unui asemenea gen de examen:
"In ceea ce priveste nivelul de dificultate al subiectelor nu s-a intamplat nimic evident. Ministerul se incapataneaza sa mearga pe aceeasi linie, drept pentru care se va intampla si in acest an, ce se intampla, din pacate, de 18 ani: se fac experimente pline de cinism pe spatele copiiilor nostri.”
„Va fi inca o generatie de sacrificiu-un lucru care nici nu putea fi gandit si administrat altfel, de persoanele care conduc in momentul de fata Ministerul Educatiei, care dupa ce ca n-au nici o legatura cu sistemul, sunt ocupati acum si cu campania electorala" a adaugat domnul Croitoru.

Reprezentantul Ministerului educatiei, spune insa ca aceste variante finale vor reflecta adevaratul grad de pregatire al elevilor si orice eventuala noua opozitie pe aceasta chestiune ar arata ca : "subiectele intra in campul altor lupte si nu raman numai in domeniul educatiei".

Industria subiectelor

In opinia sa, controversele pe marginea subiectelor au aparut din cauza faptului ca si parintii si profesorii si unii autori de culegeri au ramas tributari vechii programe si vechiului model de subiecte.
In replica presedintele FEN spune ca parte din reprezentantii ministerului educatiei duc o politica de avantajare pe piata, a unora dintre edituri.

El sustine si ca o industrie intreaga de tiparituri traieste de pe urma modificarilor subiectelor de examen si pe deasupra, fiind vorba de subiecte cu anumite grade de dificultate, exista o mare cerinta a acestora drept pentru care, potrivit domnului Croitoru, ele au aparut deja pe piata, cu rezolvare cu tot.

Sanse ca subiectele sa fie modificate din nou nu mai sunt, adauga Catalin Croitoru, deoarece nu ar mai exista timpul necesar. Pe 25 aprilie vor fi publicate subiectele pentru probele orale, iar in luna Mai, va avea deja loc bacalaureatul olimpicilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.