Presedintele Basescu a semnat azi decretul de promulgare a legii pentru adoptarea OUG de modificare a legii ANI, a carei principala noutate fata de textul in vigoare este inlocuirea sintagmei "avere ilicita" cu "avere nejustificata" si posibilitatea confiscarii acesteia.

Potrivit unui comunicat remis astazi agentie NewsIn, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.49/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Legea a trecut de Senat luna trecuta si, in forma adoptata, da posibilitatea inspectorului de integritate sa solicite in instanta confiscarea averilor nejustificate ale demnitarilor.

Actul normativ privind infiintarea ANI a fost elaborat de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, dar a suferit modificari semnificative in Parlament. In forma in care a trecut de Senat anul trecut, inspectorul de integritate verifica daca diferenta vadita este justificata, iar in cazul in care constata ca aceasta nu este justificata, sesizeaza instanta competenta pentru stabilirea partii de avere dobandita sau a bunului determinat dobandit cu caracter ilicit, a carui confiscare o solicita. De asemenea, Legea din 2007 prevedea ca diferenta vadita se intelegete o diferenta ce depaseste 10% intre averea existenta si veniturile realizate, dar nu mai putin decat echivalentul in lei a 20.000 de euro.

Ulterior, Guvernul, si la cerinta Comisiei Europene, a elaborat o noua ordonanta de urgenta, prin care a inlocuit sintagma "avere ilicita" cu "avere nejustificata" si a apreciat ca diferenta vadita trebuie sa fie mai mica, astfel ca au propus valoarea de 10.000 de euro. Aceste principale modificari au fost validate de Senat, anul acesta, pe 19 martie, in special datorita presiunii raportului CE pe justitie, care a cerut schimbari in Legea ANI.

Astfel, in varianta promulgata azi de seful statului, inspectorul de integritate va face verificarile pentru a vedea daca este o diferenta vadita, de cel putin 10.000 de euro, iar in masura in care constata ca exista aceasta diferenta vadita, inspectorul incepe verificarile sa vada daca este sau nu justificata. Daca este justificata, atunci inspectorul claseaza cauza, iar daca este nejustificata atunci sesizeaza organele fiscale, parchetul sau instanta civila, dupa caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.