Unsprezece deputati au pus la cale o lege care va reinvia afacerile la negru cu cai de rasa existente pana in 2002. Initiatorii vor sa scoata societatea "Caii de rasa" de la Romsilva si sa infiinteze Compania Nationala "Herghelii de Stat".

Un imens scandal a izbucnit in 2002 dupa ce in mai multe herghelii apartinand Societatii Nationale Cai de Rasa (SNCR) au fost descoperite exemplare din rase campioane care nu erau inventariate pentru a fi vandute ilicit. In cele din urma, Guvernul Nastase a decis desfiintarea SNCR si transferarea patrimoniului acesteia catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. Acum, 11 deputati, dintre care trei pot fi considerati ca au interese directe, doresc sa se revina la situatia dinainte de 2002.

Acestia au initiat un proiect de lege prin care doresc mutarea societatii "Caii de rasa" de la Romsilva si infiintarea Companiei Nationale "Herghelii de Stat". In realitate, aceasta organizare ar putea duce la reinvierea afacerilor la negru cu cai. Multe dintre tarile europene s-au confruntat cu asemenea situatii. S-a ales solutia prin care hergheliile au fost privatizate, statul ramanand sa incaseze o taxa de la fiecare vanzare de cai.

Un grup de 11 deputati a initiat o propunere legislativa prin care se dorea mutarea societatii "Caii de rasa" de la Regia Nationala a Padurilor - Romsilva si infiintarea Companiei Nationale "Herghelii de Stat". Este vorba despre deputatii UDMR Kelemen Atilla si Szekely Levente, deputatii PNL Adrian Semcu, Ionel Palar si Nicolae Popa, deputatul PD-L Valeriu Tabara, deputatii PSD Ioan Munteanu si Vasile Mocanu, deputatii PC Lia Ardelean si Dragos Dumitriu, si deputatul independent Mircia Giurgiu. Scopul, in realitate, este vanzarea unor armasari foarte valorosi si acapararea terenurilor si cladirilor aflate actualmente in patrimoniul Romsilva si care se afla in vecinatatea unor orase precum Bucuresti, Brasov, Targu Mures, Mangalia, Arad, Timisoara etc. Suprafete intinse de teren si cladiri a caror valoare imobiliara este extrem de mare.

Propunerea legislativa a celor 11 parlamentari are ca scop declarat infiintarea Companiei Nationale "Herghelii de Stat". "Tinand cont de valoarea inestimabila a patrimoniului genetic national, pe care o are la ora actuala Romsilva prin cele 12 herghelii nationale si 4 depozite de armasari de monta publica si avand in vedere activitatea de baza - silvicultura - se impune infiintarea unei societati de sine statatoare a statului, pentru a pastra si conserva acest patrimoniu. (...) Infiintarea Companiei Nationale "Herghelii de Stat" prin reducerea efectivelor stabilite de organele competente la jumatate nu afecteaza bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2008", se precizeaza in expunerea de motive. In realitate insa, tinta este obtinerea unor venituri din vanzarea armasarilor si acapararea patrimoniului societatii "Caii de rasa".

Romsilva se opune

De altfel, proiectul de lege ii da de gol pe initiatori. Astfel, la articolul 4, alineatul a, se specifica faptul ca veniturile proprii ale viitoarei companii se constituie, pe langa finantarile venite de la Ministerul Agriculturii, din vanzari de cabaline care nu fac parte din Herghelia Nationala si din patrimoniul genetic national pentru conservare si pastrare.

In punctul de vedere al Romsilva, semnat de directorul general Dan Ioan Aldea, se precizeaza ca expunerea de motive prezentate de cei 11 deputati este "neconforma cu realitatea, induce in eroare si este jignitor la adresa RNP". Aldea a atras atentia asupra ultimului paragraf din expunerea de motive "Infiintarea Companiei Nationale Herghelii de Stat prin reducerea efectivelor stabilite de organele competente la jumatate nu afecteaza bugetul ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2008", considerand ca acesta este un mare neadevar si un pericol atat pentru patrimoniu, cat si pentru hergheliile traditionale romanesti. Prin aceasta propunere legislativa se revine la organizarea anterioara OUG nr.139/2002, singura diferenta fiind denumirea. Respectiv, in loc de SN Cai de Rasa SA se trece la CN "Herghelii de Stat", organizare care adusese hergheliile de stat in situtia critica ce a determinat trecerea acestora la Regia Nationala a Padurilor si care a determinat desfiintarea unor unitati traditionale si de renume european precum Herghelia Bontida si Depozitul de Armasari Homorod. "Conducerea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva nu este de acord cu propunerea legislativa la care ne referim si pentru ca ne-ati cerut punct de vedere. Solicit initiatorilor sa-si retraga propunerea legislativa", se arata in scrisoarea inaintata de Romsilva, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.