Compania energetica nationala va fi compusa din Electrica si producatorii Hidroelectrica, Rovinari si Turceni.
Furnizorul de energie electrica de stat Electrica va ingloba producatorii Hidroelectrica si complexurile Rovinari si Turceni, cele mai mari termocentrale pe carbune din tara, pentru a forma compania nationala de energie anuntata de autoritati inca de anul trecut. Intr-o prima faza, producatorul de energie hidro va fi transferat din administrarea Ministerului Economiei si Finantelor la AVAS.

„Reprezentantii statului in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor companiei Electrica vor fi mandatati sa aprobe majorarea capitalului cu aportul in natura al statului, prin AVAS, evaluat conform legislatiei, reprezentind intregul pachet de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica“, se arata intr-un proiect de hotarire de guvern, elaborat de AVAS.

Reprezentantii statului vor aproba si emiterea de noi actiuni ale Electrica, actiuni ce vor reveni statului prin AVAS in schimbul aportului in natura, si transferul tuturor actiunilor nominative detinute la Hidroelectrica din proprietatea privata a statului si din administrarea AVAS in proprietatea Electrica.

In acelasi timp, AVAS va mandata reprezentantii sai sa aprobe in AGA la complexurile Turceni si Rovinari aceleasi proceduri ca si in cazul Hidroelectrica, adica statul sa-si majoreze participatia la Electrica prin aportul in natura al celor doi producatori de energie.

Proiectul de infiintare a companiei energetice nationale a fost prevazut in documentul de strategie pentru sectorul energetic aprobat de Guvern in 2007.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat, la inceputul lunii martie, ca noua structura energetica va cuprinde 40-50% din capacitatile de productie si ar putea derula in primul an de activitate investitii de un miliard de euro.

Cumulat, Hidroelectrica, CE Turceni si CE Rovinari detin o putere instalata de 10.000 MW, respectiv 60% din totalul capacitatilor de producere a energiei din Romania, de circa 16.000 MW.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.