Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Comunicatiilor a emis un ordin prin care furnizorii de servicii de telefonie si internet sunt obligati sa puna serverele la dispozitia institutiei care se ocupa de interceptari.
Decizia respecta o solicitare formulata de Consiliul Suprem de Aparare Tarii.
Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementare a Comunicatiilor, Dan Georgescu, prin ordinul tehnic elaborat de institutia pe care o conduce serverele companiilor de telecomunicatii sunt la dispozitia SRI, autoritatea care se ocupa de interceptari in Romania in momentul de fata.

Legislatie ambigua

Directoarea Asociatiei pentru apararea drepturilor omului APADOR-CH, Diana Hatneanu, spune insa la BBC ca legislatia privind intreceptarile, cu sau fara noua reglementare tehnica, este inca foarte ambigua in Romania, si poate da nastere la abuzuri.

"Pe fond nu se schimba nimic. Este o chestiune tehnica din care cred ca putina lume a inteles cu adevarat ceva, citind acea decizie a ANRCTI, insa in lipsa unui cadru legal adecvat care sa garanteze respectarea drepturilor omului in aceasta activitate care, prin definitie, reprezinta o atingere adusa dreptului la viata privata, lucrurile raman la fel cum erau si pana acum", spune la BBC Diana Hatneanu.

Dar cum vad insa reprezentantii partidelor politice aceasta decizie?

Senatorul Partidului National Liberal, Norica Nicolai, considera ca asupra activitatilor de interceptare a comunicatiilor trebuie sa existe un control parlamentar.

Norica Nicolai spune ca acest lucru este prevazut in pachetul de legi ale sigurantei nationale aflate de mult in atentia Parlamentului, dar abia acum pe cale sa fie dezbatute la Senat.

Categoric exista posibilitatea utilizarii discretionare. Trebuie verificat in ce masura acest tip de activitate poate fi controlata de o comisie parlamentara.

"Categoric exista posibilitatea utilizarii discretionare. Trebuie verificat in ce masura acest tip de activitate poate fi controlata de o comisie parlamentara."

Declaratia unui alt liberal, Daniel Ilusca, membru al comisiei parlamentare de ancheta privind interceptarea comunicatiilor, arata de asemenea ca exista riscuri sa fie comise abuzuri odata ce toate firmele de telecomunicatii vor avea serverele la centrul SRI care se ocupa de interceptari.
"Am certitudinea ca nu exista nici o institutie abilitata care sa verifice daca aceste inregistrari se fac cu respectarea legii sau nu si daca se fac abuzuri", spune Daniel Ilusca.

Pe de alta parte, senatorul Partidului Democrat-Liberal, Cristache Radulescu, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, considera normala decizia Autoritatii pentru Reglementare a Comunicatiilor.

Serverele trebuie sa fie sub un control al unei institutii de stat, care reprezinta interesele tuturor romanilor

Cristache Radulescu

"Serverele trebuie sa fie sub un control al unei institutii de stat, care reprezinta interesele tuturor romanilor".
"Nu sa fie sub controlul unei firme private, care reprezinta interesele proprietarului. Nu ni se pare normal ca cel care este proprietarul acestei firme sa cunoasca tintele care sunt puse sub ascultare prin autorizatie judecatoreasca."

In plus, colegul acestuia de comisie, reprezentant al Partidului Social Democrat, Gabriel Oprea, subliniaza ca decizia autoritatilor de la Bucuresti urmeaza o tendinta in domeniul sigurantei nationale:
"In tari membre NATO din Europa si in Statele Unite este aceeasi reglementare juridica."
Conform legislatiei in vigoare, interceptarea comunicatiilor electronice poate fi realizata doar pentru perioade determinate si numai cu un mandat de la judecator


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.