Prezent ieri la sedinta de bilant al activitatii pe anul trecut a Ministerului Apararii (MAp), seful statului, Traian Basescu, i-a cerut ministrului Apararii, Teodor Melescanu, sa aplice imediat hotarirea CSAT privind reforma numerica si pe grade a armatei.
Presedintele a declarat ca daca la nivelul gradelor mici exista un oarecare deficit, la nivelul gradelor mari se inregistreaza un excedent in raport cu structura pe care o are Armata Romana. "Nu sint dispus sa tolerez discutarea pe la colturi a hotaririlor CSAT sau nu sint dispus sa tolerez intirzieri in aplicarea acestor hotariri", a avertizat seful statului. Hotarirea la care s-a referit Traian Basescu vizeaza o reducere a numarului de grade de generali, astfel incit sa se ajunga la un singur general cu patru stele in Armata care sa fie seful SMG.

SALARII DECENTE. Basescu a mai aratat ca, in loc de solicitari periodice de mariri de salarii si pensii, ar prefera sa primeasca un proiect de lege care sa se refere la decenta. "Ar fi prima masura de decenta in aceste ultime luni pentru militarii romani care se duc in teatrele de operatiuni din afara granitelor pentru a stringe venituri pentru a-si cumpara o casa", a spus Basescu.

Discurs cu risete

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, s-a referit in discursul sau la locuintele care se construiesc pentru militari intr-o zona de linga Bucuresti. Cind si-a tinut speech-ul, presedintele Basescu l-a intrebat pe Melescanu daca aceste locuinte sunt destinate militarilor romani care urmeaza sa se intoarca din teatrele de operatiuni. Ministrul Apararii s-a uitat la premierul Calin Popescu Tariceanu, linga care statea, dupa care si-a intors privirea catre seful statului si i-a raspuns acestuia ca respectivele locuinte nu au acea destinatie. "Nu? Surprinzator!", a raspuns Basescu. Iar cei prezenti in sala au izbucnit in ris.
STRATEGIA DE APARARE. Seful statului a precizat ca evolutiile catre NATO ale tarilor din vecinatatea Romaniei vor necesita, "in timp, probabil", o revizuire atit a politicii externe, cit si a Strategiei nationale de aparare. El a mentionat ca Albania si Croatia au primit la Summit-ul NATO de la Bucuresti invitatia de a intra in Alianta, in timp ce Macedonia poate primi invitatia in orice moment dupa ce isi va fi rezolvat "contenciosul de nume" cu Grecia. "Nu comentez responsabilitatile celor care nu au rezolvat o problema bilaterala inainte de summit, ratind invitarea Macedoniei", a spus Basescu, in acest context, fara a face alte precizari. "In timp, probabil, realitatea evolutiilor catre NATO din jurul frontierelor noastre va necesita o revizuire atit a politicii externe, cit si a Strategiei nationale de aparare. Dar in timp, pe masura ce realitatile politice devin realitati in teren, si nu cu anticipatie, ceea ce ne-ar crea disconfortul de a avea suspiciuni legate de eventuale lacune in Strategia de securitate", a adaugat Basescu.
Seful statului i-a cerut ministrului Apararii sa discute cu guvernele afgan si irakian pentru transferal exedentului de tehnica de lupta catre "armate care acum se formeaza", cerind totodata accelerarea procesului de distrugere a munitiei si substantelor expirate.

PENTRU 20 DE ANI. Efectele reuniunii NATO de la Bucuresti "vizeaza lumea in urmatorii 20 de ani", spre deosebire de cele ale Summit-ului Aliantei din 2006, de la Riga, a spus presedintele Traian Basescu. "Va marturisesc, fara a incerca sa exagerez, ca, spre deosebire de summit-ul de la Riga, efectele acestui summit vizeaza lumea in urmatorii 20 de ani", a spus Basescu.
El s-a referit la faptul ca NATO a abordat in documentul final problema riscurilor asimetrice din zona Marii Negre, printre care a enumerat traficul de arme, de droguri si de persoane, mentionind ca acestea furnizeaza fonduri pentru terorism, fenomen care afecteaza in mod egal tarile din Alianta si state din afara ei, precum Federatia Rusa. Potrivit acestuia, NATO nu mai trebuie privita ca o structura strict militara, iar armatele statelor din Alianta trebuie sa faca fata provocarilor de securitate specifice secolului XXI.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.