In cursul zilei de ieri, Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a sustinut o conferinta de presa impreuna cu Ambasadorul poloniei din romania, pe tema romanului care a murit in inchisoarea din Cracovia dupa ce a intrat in greva foamei.

Claudiu Crulic a fost acuzat, in toamna anului trecut, ca ar fi furat un portofel de la un cetatean polonez, portofel care continea documente personale si un card bancar, noteaza BBC. Ajuns la inchisoare, Claudiu Crulic a respins acuzatiile si, in semn de protest, a refuzat sa mai manance timp de patru luni. El a fost eliberat pe 17 ianuarie, din cauza starii de sanatate caracterizate drept foarte grava.
Internat la spitalul Ministerului de Interne din Cracovia, Claudiu Crulic a decedat pe 18 ianuarie, la varsta de 33 de ani.

Autoritatile romane au sustinut nu au stiut despre starea de sanatate a cetateanului roman decedat in Polonia, in timp ce organizatiile pentru drepturile omului reclama o surprinzatoare ignorare a cazului atat de catre oficialii romani cat si de cei polonezi.

Adrian Cioroianu, a declarat ca in paralel cu ancheta demarata de procurorii polonezi in Varsovia, Ministerul roman de Externe a inceput o investigatie in cazul mortii lui Claudiu Crulic.

"Am cerut Poloniei urgentarea anchetei in cazul Crulic. Nu putem ramane indiferenti la moartea unui cetatean roman in Polonia", a explicat ministrul roman, potrivit Realitatea.

"Cazul Crulic nu ne poate fi indiferent. Facem tot ceea ce depinde de noi sa aflam adevarul", a spus ministrul roman de Externe.

Cioroianu a adaugat ca la finalizarea verificarilor va da publicitatii rezultatele anchetei si masurile ce vor fi luate. "La finalizarea verificarilor vom da publicitatii in mod transparent atat rezultatele acestora cat si masurile care se impun”, a sustinut Adrian Cioroianu, potrivit BBC

Potrivit Antena 3, in cadrul conferintei care s-a desfasurat in sala Gafencu din sediu MAE, ambasadorul Poloniei a transmis condoleante familiei defunctului si spune ca intelege motivul pentru care acest caz a fost unul foarte mediatizat.

BBC adauga ca, Jacek Paliszewski a precizat ca in Polonia nu mai putin de trei anchete au fost declansate in acest caz. "Prima investigatie a fost initiata pe 20 februarie de procuratura din Cracovia". "Alte doua au fost initiate de Curtea de Justitie pentru a verifica aspectele juridice ale cazului si de autoritatile penitenciare pentru a elucida ce rol au jucat angajatii inchisorii in acest tragic incident”.

Familia indoliata nu crede in ancheta MAE

Reporterii ziarului Adevarul, au fost acasa la rudele lui Claudiu Crulic in momentul in care era transmisa in direct conferinta de presa de la Ministerul de Externe. "L-am vazut in sicriu, arata ca un detinut din lagarele naziste. Ce concluzii pripite sa tragem? La ce se refera dl ministru? Un tanar zace la doi metri sub pamant de doua luni de zile. Stati linistiti, toate anchetele si verificarile pe care le vor face cei din MAE vor fi facute doar ca sa-si scape lor pielea", ne-a spus Dumitru Lapuseanu, unchiul lui Claudiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.