Senatorii vor sa mareasca salariile profesorilor universitari cu 74% si pe cele ale profesorilor din sistemul preuniversitar cu 54%, ei aproband marti o initiativa depusa de 13 parlamentari social-democrati.
Majorarea ar urma sa se aplice retroactiv, incepand cu 1 ianuarie 2008. Propunerea social-democratilor survine solicitarilor PSD referitoare la acordarea celei de-a 13-a pensii si la cresterea punctului de pensie de la 1 iunie a.c.

Initiativa legislativa prevede modificarea, incepand cu 1 ianuarie 2008, a coeficientului de multiplicare 1 (n.r. - aplicat salariului de baza) la 400 de lei pentru toate categoriile prevazute de Legea 220 din 2007 privind cresterile salariale ce se vor acorda personalului didactic din invatamant. Propunerea apartine 13 deputati si senatori PSD, printre care se numara si fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, alaturi de Vasile Puscas sau Ion Solcanu si a fost adoptata cu 35 de voturi pentru, la limita numarului necesar unei legi ordinare.

Guvernul arata ca, in total, influentele financiare se ridica la 4.525 miloane lei, dintre care 169 milioane lei pentru cadrele didactice si personalul auxiliar, 656 milioane de lei pentru cadrele didactice din invatamantul universitar si 3.700 milioane de lei pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar. Sumele mentionate reprezinta 1,03% din PIB, se mai arata in punctul de vedere al Guvernului. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.