Tribunalul Bucuresti se va pronunta pe 16 aprilie cu privire la fondul dosarului prabusirii Fondului National de Acumulare (FNA), dupa cum reiese din incheierea prin care instanta a dispus, luni, in cazul Ioanei Maria Vlas, inlocuirea arestului preventiv cu interdictia de a parasi tara.
Curtea de Apel Bucuresti a decis luni judecarea in libertate a Ioanei Maria Vlas in dosarul FNA. Ca urmare a acestei decizii, Vlas a parasit arestul Directiei Cercetari Penale a IGP luni, in jurul orei 19.00, dupa ce a stat cinci ani dupa gratii.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, luni, recursul procurorilor impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti, care a decis, in 2 aprilie, sa inlocuiasca arestul preventiv, in cazul Ioanei Maria Vlas, acuzata de inselaciune in dosarul FNA, cu interdictia de a parasi tara. "Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchet ", se arata in decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti.

Tribunalul a decis, de mai multe ori, inlocuirea masurii preventive pentru Vlas, dar procurorii au facut de fiecare data recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut starea de arest pentru fostul administrator al SC SOV Invest si, implicit, al FNA.

Ioana Maria Vlas a dat o noua declaratie, in 5 martie, in dosarul FNA, ea acuzandu-l pe Sorin Ovidiu Vantu de tot ceea ce s-a intamplat cu FNA si FNI. "Pana in mai 2000, am fost numai o imagine, toate actiunile au fost controlate de Vantu, prin intermediul prepusilor sai.", a declarat Vlas. Ea a povestit cum, in urma unei stiri aparute intr-un ziar din Cluj, in mai 2000, potrivit careia se schimba formula de evaluare a actiunilor necotate, investitorii FNI din toata tara au inceput sa rascumpere unitati de fond. Din cauza ca acestea fusesera supraevaluate, la FNI nu mai erau bani suficienti pentru rascumparare si, in consecinta, "mari sume de bani au fost transferate din FNA in FNI", ceea ce a dus la prabusirea ambelor fonduri.

Vlas a precizat, in timpul audierii, ca "tot ce-a s-a castigat din FNI era pentru Vantu (...) 3 mii de miliarde de lei au iesit catre Vantu, din FNI, in perioada decembrie 1999 - martie 2000".
Ioana Maria Vlas a mai spus ca numarul mare al pagubitilor care isi cer, in prezent, drepturile prin instante, este generat de confuziile facute in legatura cu obiectul fondurilor. "Multi oameni s-au inselat, au confundat FNI cu FNA, nimeni nu le-a explicat cum stau lucrurile si de accea avem azi 13.000 de pagubiti". Ea a explicat ca FNA era proiectat pe termen lung, ca un fond de pensii private sau de asigurari.

Ioana Maria Vlas, fost administrator al firmei lui Vantu, SOV Invest, si implicit a celor doua fonduri, a mai declarat ca a vrut sa demisioneze dupa ce 10 miliarde de lei au fost investiti in FNA, iar la o saptamana au fost scosi 12 miliarde, dar ca Vantu a considerat ca demisia ei ar fi o "lovitura de imagine pentru fond" si i-a propus sa pretinda ca este bolnava si sa plece din tara. "Am acceptat sa pretind ca sunt bolnava, dar eu mi-am dat demisia. Demisia exista, dar a disparut, ca de altfel tot ce tine de FNI, evidenta contabila, documente, tot", a precizat Vlas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.