Taxa de poluare auto, al carei text de lege este examinat in aceste zile de expertii de la Bruxelles, corespunde in totalitate cerintelor Comisiei Europene, iar evaluarea finala ar putea fi facuta intr-o saptamana, a declarat comisarul european Laszlo Kovacs pentru Radio Romania Actualitati.
Comisarul european pentru taxe si uniune vamala, László Kovacs, spune ca ultima varianta a taxei auto este foarte buna. Raspunsul final al Comisiei ar putea veni saptamana viitoare, iar aprecierile de la Bruxelles, potrivit carora ultima forma a taxei respecta in totalitate principiile CE, ar putea duce la inghetarea procedurii de infringement.

"Noua versiune a taxei auto care este complet diferita comparativ cu primele trei, axata pe principiul emisiilor de bioxid de carbon ale masinilor, cred ca este foarte buna si inovatoare, as putea spune", a declarat Kovacs. "Aceasta ultima versiune corespunde, in totalitate, cu cerintele Comisiei. In acest moment, expertii Comisiei examineaza noua lege. Evaluarea finala nu se afla inca pe masa mea, dar este o chestiune de zile si cred ca voi putea oferi un raspuns complet intr-o saptamana", a pecizat comisarul.

Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii, la sfarsitul lunii ianuarie, cu reprezentantii CE pe marginea taxei auto, la o saptamana dupa ce o delegatie romana a prezentat modificarile aduse taxei auto reprezentantilor Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala (DG TAXUD). "In timpul discutiilor avute la Bruxelles, comisarul european Laszlo Kovacs a felicitat guvernul pentru modul in care varianta de modificare a taxei de poluare auto corespunde cerintelor Comisiei Europene", a declarat Vosganian la inceputul sedintei din 23 ianuarie a Executivului.

Guvernul a aprobat ulterior memorandumul referitor la taxa auto, prin care ministrii responsabili erau mandatati sa prezinte Comisiei Europene noua forma a taxei, sa o supuna dezbaterii publice si sa reglementeze modificarile "cat mai repede", printr-o ordonanta de urgenta. Proiectul de ordonanta a fost discutat de Executiv intr-o prima lectura, in 31 martie. Cetatenii isi vor putea spune punctul de vedere cu privire la noua formula a taxei auto in cadrul unei audieri publice, organizate de Academia de Advocacy, la solicitarea Guvernului, urmand ca, in urma audierilor, organizatia sa inainteze Executivului un set de recomandari cu privire la taxa.

Proiectul de act normativ va fi supus, joi, audierii publice, la ora 11:00, la Palatul Parlamentului. Comisia de initiere (formata din reprezentanti ai Guvernului) si comisia de experti ai Academiei vor asculta punctele de vedere ale cetatenilor. Fiecare cetatean are dreptul sa vorbeasca maximum trei minute. Cei care vor dori sa ia cuvantul in cadrul audierii publice trebuie sa depuna o depozitie scrisa, de maximum trei pagini, la comisia de initiatori.

Comisia de experti va face o sinteza a audierii publice in termen de doua saptamani de la incheierea audierii, iar documentul va contine opiniile majoritare si pe cele minoritare, concluzii si recomandari pentru Executiv. Toate depozitiile, atat scrise cat si orale, dar si sinteza audierilor, vor fi publicate online.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.