Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins luni recursul DNA la decizia de restituire a dosarului de coruptie "Zambaccian", in care procurorii l-au trimis in judecata pe fostul premier si fost presedinte al PSD, Adrian Nastase, noteaza NewsIn.

Judecatorii Curtii Supreme au explicat, in motivarea deciziei de restituire a dosarului Zambaccian, ca hotararea Curtii Constitutionale in privinta anchetarii fostilor si actualilor ministri produce efecte in viitor, in toate cauzele aflate in curs de solutionare (n.n situatie in care se afla cauza de fata), nu si in cele definitiv solutionate.

"Sintagma <<deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor>> presupune ca aceastea nu au efect asupra cauzelor definitiv solutionate, intrate sub autoritatea lucrului judecat, ci numai in cauzele ce se vor solutiona in viitor, cauze aflate in curs de judecata pe rolul instantelor ori cu care acestea vor fi investite ulterior publicarii deciziei", se arata in motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Curtea Suprema a mai retinut faptul ca, in dosarul Zambaccian, Curtea Constitutionala a statuat ca dispozitiile art.23 alin .(2) si (3) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, sunt neconstitutionale. "In esenta, decizia redactata fiind depusa la dosarul cauzei, Curtea Constitutionala a statuat ca exceptia este intemeiata, intrucat consacrarea incidentei normelor de procedura penala de drept comun, in cazul fostilor membri ai Guvernului, antreneaza, in ceea ce ii priveste, lipsirea de garantiile legale ale protectiei mandatului exercitat intr-o atare calitate, protectie care subzista si dupa incetarea respectivului mandat”, se arata in motivarea ICCJ.

Judecatorii mai arata, in decizia de retrimitere la parchet a dosarului Zambaccian, ca hotararea Curtii Constitutionale fata de exceptia invocata are efect pentru viitor dar si pentru cauza in care exceptia a fost invocata.

„Inalta Curte apreciaza ca efectul deciziei de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate este imediat si nemijlocit in cauza in care a fost admisa - de altfel, in respectiva cauza Curtea Constitutionala anexand, de indata dupa motivare, decizia pronuntata in dispozitivul acesteia figurand mentiunea „definitiva si general obligatorie", a mai retinut ICCJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.