Dupa ce timp de trei ore iesenii i-au adus un ultim omagiu in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii “Al.I.Cuza” din Iasi, loc ce i-a fost cel mai apropiat de suflet, Sabin Balasa a fost inmormantat ieri la cimitirul Eternitatea, pe aleea personalitatilor.

La Iasi a plouat fara intrerupere de cand trupul neinsufletit al maestrului a fost adus aici, de parca Sabin Balasa ar fi vrut sa-si arate astfel regretul ca nu a putut termina o ultima pictura. Daca de undeva, din Ceruri, a putut privi, artistul a vazut insa ca ieri, pentru trei ore, a fost din nou in locul care i-a fost drag, Sala Pasilor Pierduti a Universitatii “Al.I.Cuza” din Iasi, relateaza Jurnalul National.

Pe la sicriu, adus pentru un ultim popas in sala pe care a imbogatit-o cu 21 de picturi murale intinse pe 268 de metri patrati, au trecut oameni de toate varstele pentru a-i aduce cel din urma omagiu.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, le-a inmanat celor doi fii ai maestrului, Matei si Tudor, placheta cu titlul de cetatean de onoare al orasului, titlu conferit de municipalitate lui Sabin Balasa chiar la 31 martie, cu o zi inainte ca artistul sa treaca in nefiinta.

„Este curios ca am primit foarte mult telefoane de la diverse personalitati politice din Capitala, care se aratau nemultumite de faptul ca tata nu va fi inmorm?ntat in Bucuresti. Erau suparati, dar le-am spus ca a fost una dintre ultimele sale dorinte“, a declarat Matei Balasa, fiul cel mare al artistului, pentru Gardianul.

„A vrut asta deoarece aici a trait cea mai frumoasa perioada a vietii sale“, a mai spus Tudor Balasa. O alta dorinta a sa, putin cunoscuta, a fost aceea ca in ultimele zile de viata sa doneze o pictura de-a sa Muzeului „Bojdeucii lui Ion Creanga” din Sararie-Iasi. Pictura il infatiseaza, desigur, pe marele povestitor Creanga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.