Ceramica de Horezu si urcioare de Oboga. Asta a achizitionat in cantitati consistente Prima Doamna a SUA de la Muzeul Satului, care a primit drept cadouri o icoana si un iepuras de Pasti din materiale textile umplut cu ierburi aromatice.

La Muzeul Satului, primele doamne au urmarit un program de cintece si dansuri populare sustinut de Ansamblul Jidvei, dar au apreciat si satul populat de un grup de “tarani” din zona Brasovului. Directorul general al muzeului, etnologul Paula Popoiu, a povestit pentru cotidianul.ro cum a decurs vizita doamnelor: “M-a surprins placut faptul ca desi sint niste persoane atit de importante s-au comportat cu nespus de multa eleganta.

S-au aratat foarte interesate de gospodariile taranesti si de traditiile si obiceiurile romanesti. Laura Bush a pus o serie de intrebari despre ritualul ortodox si despre arta bizantina. Ei i-a placut in mod deosebit biserica maramureseana de la Dragomiresti din cadrul complexului nostru muzeal si ne-a intrebat ce alte asezaminte religioase ar trebui sa mai viziteze in Bucuresti.
Publicitate

I s-a spus de Manastirea Stavropoleos, pe care a si vizitat-o ulterior.

Le-am povestit doamnelor, printre altele, despre obiceiurile de nunta din fiecare regiune si Laura Bush s-a gindit sa-i ia cadou fiicei sale care urmeaza sa se marite urcioare de nunta de Oboga. Pe linga asta, Prima Doamna a Americii a cumparat mai multe seturi de vesela din ceramica de Horezu.”

Doamnele au dat iama prin magazinul muzeului si pe la expozitiile cu vinzare ale mesterilor populari cumparind podoabe, multe obiecte de ceramica, tapiserii sau chiar covoare. Vizitatoarele s-au infruptat si cu bucate romanesti, la mare cinste fiind cozonacul, placinta cu brinza si vinul rosu de Murfatlar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.