Daca initial programul lui Putin nu cuprindea nici un contact cu Basescu, liderul de la Kremlin s-a intalnit cu cel de la Cotroceni intr-o intrevedere bilaterala, dupa ce joi participase la un dineu unde s-au strans toate puterile lumii.

Vladimir Putin a avut o intalnire bilaterala cu Traian Basescu - in ciuda zvonurilor ca seful statului rus va refuza orice contact cu gazdele si va prefera sa faca o excursie rapida in care sa sanctioneze dur NATO.

Pe final de mandat, presedintele rus, Vladimir Putin, a dat ieri un semn de deschidere fata de Romania, dupa trei ani de relatii incordate intre Moscova si Bucuresti, relateaza EVZ.

Potrivit Romania Libera, programul vizitei lui Putin la Bucuresti nu includea un asemenea moment, iar hotararea pare sa fi fost luata la dineul de joi seara, unde Putin a stat la aceeasi masa cu Bush, Basescu, Angela Merkel, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, Condoleezza Rice si seful NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Dupa dineu Putin i-a facut lui Basescu o invitatie la Moscova.

Intalnirea de la Palatul Parlamentului, prima dupa 1990 dintre un presedinte rus si unul roman pe teritoriul Romaniei, a inceput cu un schimb de replici cordial pentru presa, reprodus de Deutsche Welle:

Presedintele Romaniei, Traian Basescu:

"Domnule presedinte, va multumesc in primul rand ca ati acceptat vizita la Bucuresti cu ocazia summitului NATO-Rusia. Subliniez relatiile foarte bune pe care le-am avut din 2005 de la prima mea vizita la Moscova si pana acum cand va apropiati de predarea mandatului."

La randul sau, Presedintele rus s-a declarat multumit de modul in care a fost primit la Bucuresti:

"Dle presedinte vreau sa va multumesc pentru ospitalitate si pentru organizarea foarte buna a acestui eveniment foarte constructiv. In ceea ce priveste relatiile bilaterale, vreau sa mentionez implinirea a 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice romano-ruse."

Seful de la Kremlin a subliniat evolutia buna a acestor relatii in ultimii ani:

"Dupa vizita dvs la Moscova in 2005, relatiile bilaterale s-au dezvoltat foarte mult, in principal in plan economic. As aminti ca schimburile economice intre tarile noastre au atins aproape 5 miliarde de dolari."

Potrivit Ziua, Basescu a adaugat: "Am convingerea ca bazele noului tip de relatii dintre Romania si Rusia s-au pus cu ocazia vizitei mele la Moscova si va multumesc inca o data foarte mult". Ulterior, microfoanele au fost oprite, iar jurnalistii au fost rugati sa paraseasca sala, cei doi continuand discutiile.

Un comunicat al Presedintiei, dat publicitatii aseara, la mai bine de sase ore de la momentul intalnirii, precizeaza ca cei doi sefi de stat au abordat in cadrul discutiilor o serie de aspecte politice si economice bilaterale, chestiuni regionale cu accent pe situatia din Kosovo si Transnistria, precum si problematica de securitate paneuropeana.

“Cei doi sefi de stat au evaluat stadiul relatiilor economice, constatand potentialul inca nevalorificat in ceea ce priveste schimburile comerciale. Presedintele Vladimir Putin a exprimat disponibilitatea Federatiei Ruse de a continua procesul de investitii in tara noastra”, se arata in comunicat, adaugandu-se ca presedintele rus l-a invitat pe omologul sau roman sa efectueze o vizita in Federatia Rusa, dupa cum relateaza Jurnalul National.

Surse din diplomatie sustin ca, desi Putin mai conduce oficial Rusia timp de patru saptamani, presedintele Basescu ar putea ajunge la Moscova in acest timp scurt. Vizita pare aproape imposibil de organizat, spun alte surse.

Primele momente de tandrete dintre Traian Basescu si Vladimir Putin au avut loc la dineul de joi seara de la Hilton. Cei doi au parasit concomitent hotelul, iar Basescu era aproape lipit de Putin, caruia incerca sa-i povesteasca ceva, in timp ce presedintele Rusiei era usor amuzat.

Seful statului roman a parut a fi, joi seara, ceva mai interesat de omologul sau rus, pentru ca George Bush si sotia nu au fost insotiti la plecarea de la Hilton. Basescu a profitat de fiecare secunda petrecuta alaturi de Putin, caruia i-a tinut companie aproape pana in ultimul moment.

Dincolo de mai vechea disputa pe tezaur, relatiile Romaniei cu Rusia s-au tensionat in ultimii ani atat pe fondul discutiilor despre gasirea unei alternative la petrolul rusesc, cat si pe cel al incercarii oficialilor romani sa atraga Republica Moldova din zona de influenta a Moscovei spre cea a UE.

Basescu a criticat constant „santajul cu gaze“ al Kremlinului, dar si prezent a trupelor rusesti in Georgia si Republica Moldova si a acuzat Federatia Rusa ca trateaza Marea Neagra „ca pe un lac rusesc“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.