La discutiile de la guvern participa din partea americana ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman, secretarul de stat Condoleezza Rice, consilierii Josh Bolten, Steve Hadley, Kevin Sullivan, Judy Ansley si Daniel Pried, precum si purtatorul de cuvant Dana Perino. Din delegatia romana mai fac parte ministrul de Externe Adrian Cioroianu, ministrul Apararii Teodor Melescanu, seful cancelariei premierului Dorin Marian si cel al cabinetului Mihnea Constantinescu, ambasadorul Romaniei in SUA Adrian Vierita, consilierul pe probleme de securitate al premierului Stejarel Olaru, seful departamentului MAE care s-a ocupat de organizarea summit-ului NATO Victor Micula si purtatorul de cuvant al guvernului Camelia Spataru.

Seful guvernului de la Bucuresti declara recent ca va discuta cu presedintele american despre ridicarea vizelor. Tariceanu preciza ca, avand in vedere simpatia de care se bucura SUA in randul romanilor, s-ar fi asteptat pana acum la o atitudine mai flexibila a autoritatilor americane.

Presedintele american, George W Bush, a evitat, miercuri, la Neptun, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, sa dea un raspuns transant la intrebarea referitoare la un termen pentru ridicarea vizelor de intrare in SUA pentru romani, rezumandu-se sa afirme ca intelege frustrarile romanilor, care lupta alaturi de americani in Irak.

"Este o dorinta normala, va inteleg frustrarile", a spus George W Bush atunci cand a fost intrebat de ziaristii romani de un termen privind eliminarea regimului vizelor de intrare in SUA a cetatenilor romani. Presedintele american a invocat solicitarea sa adresata Congresului Statelor Unite de a reorganiza procesul de acordare a vizelor.