Ultima zi a celui mai mare summit din istoria NATO, organizat la Bucuresti, se anunta extrem de importanta. Astazi, NATO se va afla fata in fata cu cea mai mare putere militara din afara Aliantei: Rusia. De altfel, toata lumea asteapta declaratiile celui mai puternic om de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat pentru prima data in Romania.

Dupa ce multa vreme vizita sa a stat sub semnul incertitudinii, presedintele rus, Vladimir Putin, a ajuns aseara la Bucuresti. Putin este primul presedinte rus care vine in Romania dupa 1990. Dupa interventia in cadrul Summit-ului NATO la Bucuresti, Putin va pleca la Soci.

Putin a fost intampinat la aeroport de reprezentanti ai Ambasadei Rusiei la Bucuresti, dar si de ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu. Presedintele rus si-a inceput vizita la Bucuresti cu cina oferita de catre Presedintele Romaniei, dupa concertul de aseara de la Ateneu.

Considerat de numerosi comentatori politici marele castigator al Summit-ului NATO de la Bucuresti, liderul de la Kremlin a stat aseara la aceeasi masa cu Traian Basescu, George W. Bush, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu Angela Merkel sau cu secretarul general al ONU, Ban Ki Moon.

Aflat pe ultima suta de metri a celui de-al doilea mandat prezidential, Vladimir Putin participa astazi, pentru prima si ultima data, la lucrarile Consiliului NATO-Rusia. Cele mai importante teme de discutie se anunta a fi extinderea Aliantei Nord-Atlantice, scutul anti-racheta, independenta provinciei Kosovo, dar si decizia Statelor Unite de a livra arme in Kosovo.

De asemenea, Alianta spera sa incheie un acord cu privire la transportul unor marfuri destinate misiunii NATO din Afganistan, ceea ce ar presupune tranzitarea spatiului aerian al Rusiei.

Este prima data cand Putin participa la un Consiliu NATO-Rusia de cand a coprezidat crearea acestui for, in 2002, in Italia, dar si ultima data cand va lua parte la acest Consiliu in calitate de sef al statului rus, in acest mandat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.