Diferendul pe care Ucraina il are cu Romania in privinta Insulei Serpilor, judecat, in prezent, la Curtea Internationala de la Haga, ar putea fi solutionat in cadrul dialogului bilateral, a declarat, joi, intr-un interviu acordat in exclusivitate TVR1 presedintele ucrainean Viktor Iuscenko.

"Cand este vorba despre crearea unei pozitii comune in ceea ce priveste zona economica libera din jurul Insulei Serpilor, dupa parerea mea, este o chestiune care ar putea fi solutionata in cadrul dialogului bilateral", a afirmat presedintele ucrainean.

El a sugerat insa ca pentru aplicarea acestei solutii lipseste vointa politica: "Dar credeti-ma ca pana nu va fi expusa vointa politica si nu va fi ridicata aceasta problema la nivel politic, sa ne asezam la o masa rotunda si sa muncim din greu, un alt raspuns nici nu avem de cautat", a spus Iuscenko.

Seful statului ucrainean a declarat ca tara sa va respecta decizia pe care o va lua justitia internationala in cazul delimitarii platoului continental din jurul Insulei Serpilor, dar a dat de inteles ca Romania tergiverseaza lucrurile preferand acest mod de solutionare a conflictului.

"In principiu, exista varianta solutionarii problemelor prin Tribunalul International, lucru care este impartasit, dupa cate inteleg eu, de catre partea romana.

Este o varianta si noi vom recunoaste orice decizie a Curtii Internationale, insa sunt convins ca vom pierde foarte mult timp cautand astfel solutionarea acestei probleme. Noi pierdem posibilitatile de a examina aceasta problema la nivel bilateral", a aratat Iuscenko.

Presedintele ucrainean sustine ca a propus Romaniei un plan pe doi ani care sa inclusa cele mai delicate aspecte din relatia bilaterala. "Noi am propus partii romane de a elabora si de a desemna un plan de activitati pentru viitorii doi ani si de a include in acel plan cele mai delicate aspecte ce exista in relatiile noastre bilaterale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.