Negocierile au esuat, iar administratia a anuntat ieri ca, prin greva generala, angajatii uzinei au pierdut posibilitatea de a primi retroactiv marirea cumulata pentru primele trei luni ale anului in curs.

Salariatii de la Dacia nu vor mai primi marirea retroactiva de salariu, a anuntat administratia, care i-a invitat pe salariati "sa decida singuri pentru ei insisi si pentru familiile lor". Majorarea salariala oferita de conducerea societatii s-ar fi aplicat pentru intervalul ianuarie-martie, ceea ce inseamna minimum 672 de lei brut.

"Daca era sigur ca greva e legala, Sindicatul Autoturisme Dacia ar fi cerut o judecata pe fond. Cautand prin toate mijloacele sa evite o judecata pe legalitatea grevei, sindicatul a aratat ca stie ca greva este ilegala. Continuand aceasta greva, sindicatul actioneaza impotriva intereselor salariatilor. Iata ce au pierdut deja grevistii: opt zile de salariu si opt tichete de masa. Toti salariatii au pierdut posibilitatea de a primi retroactiv marirea cumulata", se arata intr-un comunicat transmis de directorul de comunicare al Dacia, Liviu Ion, citat de Curentul.

Dupa cum scrie Curierul National, invitand salariatii sa decida singuri "pentru ei insisi si pentru familiile lor", administratia uzinei pare sa se astepte la separarea intereselor protestatarilor, creandu-se astfel dezbinare in randul acestora. Logica e simpla: pe de o parte, capii sindicatelor isi vor mentine pozitia, iar pe de alta se vor gasi multi salariati, mai ales din randul celor cu venituri mici, care vor renunta la greva, speriati de diminuarea salariului cu peste 25%.

Mai mult, potrivit administratiei Dacia, reluarea lucrului ar permite reluarea negocierilor pentru o solutie rapida si satisfacatoare pentru toti.

Dacia a reluat ieri productia, cu angajati din schimburile 1 si 2, fa­bricand in total 85 de vehicule, fata de o cadenta de 61 de vehicule pe ora cat avea uzina inainte de greva, a declarat directorul de comunicare al companiei, Liviu Ion.

Potrivit Jurnalul National, cadenta de productie a Dacia era, inainte de greva care a inceput la 24 martie, de 61,3 vehicule pe ora, respectiv 1.300 de vehicule pe zi. Oficialul Dacia a precizat ca cele 85 de autovehicule au fost reverificate dupa ce au iesit de pe linia de asamblare, asa cum se procedeaza de fiecare data cand are loc o oprire a productiei.

Angajatii cer o majorare salariala de 550 de lei, in timp ce admi-nistratia a oferit o crestere de 12 la suta a salariului mediu brut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.