Administratia Dacia anunta ca opreste neocierile cu sindicatul pana cand muncitorii reiau lucrul. Anuntul a fost facut in contextul in care tribunalul Arges a amanat pentru a doua oara judecarea procesului intentat de administratia Dacia.

Cu toate acestea, angajatii uzinei Dacia sunt in greva de 8 zile si vor continua protestul chiar daca patronatul va inceta negocierile.

Reprezentantii Dacia Automobile Pitesti au anuntat ca vor sista negocierile cu sindicatul uzinei pana cand muncitorii vor incepe lucrul iar instanta va pronunta o sentinta privind legalitatea sau ilegalitatea grevei.

Directorul de comunicare al Dacia Pitesti, Liviu Ion, spune ca "daca era sigur ca greva e legala Sindicatul Autoturisme Dacia ar if cerut o judecata pe fond".

"Cautand sa evite o judecata pe legaliatea grevei sindicatul a aratat ca stie ca greva este ilegala."
"Continuand aceasta greva sindicatul actioneaza impotriva intereselor salariatilor. Reluarea lucrului ar permite reluarea negocierilor pentru o solutie rapida si satisfacatoare pentru noi", spune Liviu Ion.
De cealalta parte, sindicalistii nu se dau batuti si continua protestele pana vor primi marirea de salariu ceruta.

Vice-liderul sindical de la Dacia, Ion Iordache spune la BBC ca au parcurs toate procedurile si semnaturile necesare pentru organizarea grevei.

"Toata lumea cunoaste si avocati de la Dacia ca greva de la Dacia este absolut legala. Nu exista niciun dubiu in ceea ce priveste legalitatea acestei greve", spune vice-liderul sindical.

"Pentru negocieri grevistii vor decide momentul cand inceteaza greva. Eu le recomand sa reziste in greva pana cand ne obtinem revendicarile", spune Ion Iordache.

Angajatii de la uzina Dacia au intrat in greva pe termen nelimitat in 24 martie, dupa ce au esuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorarile salariale.

Angajatii cer o marire salariala de 550 de lei, in timp ce administratia a oferit o crestere de 12 la suta a salariului mediu brut.

Administratia Dacia a contestat in instanta legalitatea grevei generale, depunand o plangere la Tribunalul Arges.

Miercuri, instanta a amanat din nou judecarea, dupa ce in urma cu o saptamana a fost prima amanarea din cauza ca sindicalistii au invocat lipsa unui avocat.

Sindicalistii au mai cerut ieri o sesizare a Curtii Constitutionale invocand faptul ca in legea conflictelor de munca nu este prevazut ce se intampla cu grevistii dupa incheierea conflictului.

Instanta a respins ca nefondata cererea sindicatului si a amanat judecarea pentru 9 aprilie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.