Potrivit politiei, 46 de manifestanti pentru pace si antiglobalizare sunt retinuti cu scopul identificarii celor 4 agresori ai paznicului si directorului Timpuri Noi.

Politia Romana a reusit sa se faca de rusine pe plan mondial. Zeci de militanti anti-NATO si antiglobalizare au fost retinuti si dusi la sectie, unii in catuse, fara vreun motiv legal.

Mascatii jandarmeriei au intrat cu forta intr-o hala a fabricii Timpuri Noi (SC Flaros SA ) pe care acestia o inchiriasera. I-au dus la sectiile de politie pe motiv ca detineau inscriptii impotriva Aliantei, informeaza Ziua.

Daca la inceput reprezentantii Politiei nu au fost in stare sa explice coerent de ce au fost ridicati militantii anti-NATO, dupa cateva ore de la incident acestia au recunoscut ca activistii nu au comis nici o infractiune. Ba mai mult, sefii Politiei au recunoscut ca dreptul la libera exprimare este garantat de Constitutie si au inventat un atac asupra paznicilor fabricii.

Potrivit politistilor, acestia ar fi fost chemati sa intervina dupa ce paznicul societatii Flaros a chemat oamenii legii in momentul in care patru tineri au vrut sa patrunda in curtea fabricii cu un camion incarcat cu vopsea, si el i-a oprit. De aici declaratiile celor implicati sunt contradictorii.

Astfel, George Cristea, directorul societatii Flaros, a declarat postului Realitatea TV ca paznicul nu a lasat masina sa intre in curtea fabricii pentru ca cei care au inchiriat hala "nu aveau voie cu materiale inflamabile fara acordul societatii" si ca fiecare masina trebuie declarata inainte de a intra in incinta societatii. Potrivit agentiei NewsIn, acelasi Cristea a declarat ca a fost atacat de citiva dintre cetatenii straini care se aflau inauntru. "In interior erau cetateni care vorbeau in engleza si germana, care au sarit la mine si m-au darimat si au inceput sa dea cu picioarele in mine ca sa dau voie masinii cu vopsea sa intre in curte.’’

In acelasi timp, politistii au declarat pentru Cotidianul, ca paznicul nu ar fi permis accesul camionului pentru ca numerele de inmatriculare ale masinii nu s-ar fi aflat pe lista acelora care puteau intra in curtea fabricii si ca ar fi chemat politia pentru ca patru dintre tinerii din grup l-ar fi batut. Cum se intampla de fiecare data cand un paznic e batut, in scurt timp si-au facut aparitia echpaje ale Jandarmeriei si SPIR, iar in incinta au patruns treizeci si cinci de mascati gata sa afle cine a dat in paznic.

Acestia au incuiat poarta si i-au retinut pe toti cei care se aflau in hala inchiriata, iar in urma interventiei, 46 de tineri, printre care cetateni germani, elevtieni, francezi, cehi, portughezi, spanioli, moldoveni si romani au fost dusi la Sectiile 10, 11, 12 si 23 Politie pentru a fi identificati.

In afara celor dinauntrul halei, oamenii de ordine au mai luat cu ei si alte persoane care stateau pe trotuarul de vizavi ori se aflau prin zona. Asa a fost retinut si Razvan Martin, coordonator de programe la Agentia de Monitorizare a Presei.

Potrivit Gardianul, Comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, a declarat ca nimic din ceea ce faceau cei ce inchiriasera hala nu era ilegal, in hala gasindu-se bannere cu mesaje anti-NATO, de genul ‘’Stop Razboi-Stop NATO!’’. Comisarul a motivat interventia dura a politistilor de la SPIR prin „ranirea directorului si a unui paznic“, toate retinerile fiind facute pentru a-i identifica pe cei patru agresori.

Patru persoane care au iesit aseara de la Sectia 11 Politie au declarat ca unul dintre cei ridicati a fost batut de fortele de ordine. Potrivit declaratiilor acestora, persoana agresata se afla la inchiderea editiei, la Sectia 12, Politie, fara sa fie dusa la spital si fara a-i fi acordate ingrijiri medicale.

Persoanele care au casele situate situate vizavi de fabrica „FLAROS“ povesteau ca au vazut mai multe persoane batute mar de politisti si spuneau ca interventia a fost una extrem de rapida si de dura.

"Ne-au batut atunci cand au intrat peste noi in hala si ne-au batut si in autobuzul cu care ne-au transportat la Politie. Am fost amenintati ca daca nu tacem vom fi omorati", a declarat o tanara care a tinut sa ramana anonima.

Dupa ce protestatarii ridicati de oamenii legii au fost dusi la diverse sectii de politie din capitala, aproximativ 25 de manifestanti pentru pace si antiglobalizare au protestat in fata Sectiei 11 in semn de solidaritate cu colegii lor.

"Manifestanti anti - NATO" au declarat ca organizau un eveniment cultural intr-un spatiu privat. Tinerii care inchiriasera un spatiu in incinta firmei SC Flaros SA spun ca s-au adunat pentru a pune bazele unui proiect pentru promovarea pacii in lume, in locatie urmand sa aiba loc workshopuri si sa se faca proiectii cu filme antiglobalizare.

Ei au afirmat ca nu fac parte din nici o organizatie si nu sunt adeptii violentei. "Am organizat un eveniment la care putea lua parte orice cetatean, fara nici o restrictie sau autorizatie speciala. Ne-am gandit sa iesim si in strada, dar am fost avertizati ca nu vom primi autorizatie si ne-am resemnat", a declarat unul dintre organizatori.

Razvan Martin de la AMP si cinci dintre presupusii protestatari anti-NATO erau aseara retinuti la Sectia 10. ‘’Eu si cu cinci dintre oamenii care nu fusesera retinuti de politie ne-am indreptat spre masina parcata linga hala de la Timpuri Noi si am vrut sa mergem la Sectia 11 unde erau retinuti ceilalti’’, a declarat Martin pentru Cotidianul. El ne-a mai spus ca politistii din zona le-au verificat masina in limita legii si i-au intrebat unde merg. Vazind ca vor sa se indrepte spre Sectia 11, unul dintre politisti s-a oferit sa le conduca masina. Pe drum insa, politistul a virat stinga si a ajuns la Sectia 11, unde au inceput sa fie verificati. ‘’Cel care a semnat contractul cu hala a fost ridicat de niste civili, care presupun ca erau de la serviciile secrete’’, a adaugat Razvan Martin.

Din Curentul aflam cum grupul a fost anihilat in urma unei informatii publicate de cotidian in ziua precedenta si cum "in incinta halei inchiriate de anarhisti - multi dintre ei purtand vestimentatie specifica anarhistilor inclusiv hanorace negre cu logo-ul contra-doxa.com (fotografiile care insotesc articolul prezinta 2 tineri in tricou si un altul in camasa n.r.) -politia a gasit si statii de amplificare care urmau sa fie utilizate, cel mai probabil, pentru sonorizarea actiunilor preconizate de anarhisti." Adresele conturilor de myspace a trei dintre tineri sunt publicate in articol, iar Alexandru Chelariu zis si "Caisa" este prezentat ca un element negativ facandu-se remarcat prin participarea activa la diferite proteste cum ar fi "Salvati Zona Palat din Iasi", precum si prin prezenta acestuia pe un portal care promoveaza libera exprimare, pe care pot fi gasite mai multe mesaje " impotriva globalizarii capitaliste"

Contrar celorlalte publicatii, Curentul sustine ca toti cei retinuti au fost eliberati dupa cateva ore.

Editorialistul Ovidiu Nahoi, concluzioneaza in Adevarul ca fortele de ordine si-au ridicat standardele aratand ca dispun de informati si de capacitate de actiune stiind exact cand si de unde sa-i umfle pe "micii anarhisti", inainte de a-si pune in aplicare eventualele planuri de iesire in strada.

Astfel stand lucrurile cum se face ca aceleasi autoritati habar n-au unde se aduna interlopii ca sa stabileasca taxele de protectie? Cum de nu pot preveni bataile dintre clanuri? Cum de nu pot strange fauna de traficanti, pesti, hoti si smenari?

Tematic, editorialistul Marius Cosmeanu isi aduce aminte ca pe vremea lui Ceausescu circula un banc: “Militia e inima tarii. Si bate, si bate, si bate…”. El semnaleaza ca procesul de rebranding al fostei institutii, nu a schimbat meteahna de a vedea in orice gest mai libertin un atentat la bunul mers al tarisoarei, in care libertatea de expresie si de gandire sunt doar niste mofturi.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.