Sabin Balasa s-a stins marti, in jurul orei 15.00, la spitalul Sf. Maria, unde era internat in stare grava din cauza unui cancer generalizat, decesul survenind in urma unui atac de cord.

Sabin Balasa a tinut ca diagnosticul sau exact sa fie adus la cunostinta opiniei publice, astfel ca purtatorul de cuvint al spitalului “Sf. Maria”, Catalin Pivniceru, a dat un comunicat prin care afirma ca diagnosticul pus pictorului a fost “neoplasm cu punct de plecare peluro-pulmonar cu multiple determinari secundare; paraplegie”, relateaza Cotidianul.

Pictorul se afla in stare grava in clinica de chirurgie generala a Spitalului Clinic "Sf. Maria" din Bucuresti, unde a fost internat inca de pe 4 martie. Suferea de cancer generalizat si paraplegie, dupa ce medicii constanteni i-au extirpat luna trecuta o tumoare pulmonara de 30 de centimetri, dupa cum relateaza Ziua.

Potrivit medicilor, pictorul a ajuns, la recomandarea unui cunoscut chirurg, la spitalul Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, dupa ce a fost consultat de specialisti din Bucuresti, China si Franta, care au refuzat sa efectueze interventia chirurgicala deoarece era prea riscanta. Sabin Balasa, in varsta de 75 de ani, a fost operat de o echipa de medici de la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculara, interventie care a fost realizata de prof.dr. Mircea Patrut.

Potrivit Curentul, pictorul ar putea fi inmormantat la Iasi. Consiliul Local al municipiului Iasi a aprobat atribuirea unui loc de veci pictorului, in cimitirul "Eternitatea" din orasul moldav. Decizia a fost luata ieri, ca urmare a unei solicitari facute recent de fiul pictorului catre Primaria ieseana. In adresa catre Primaria Iasi, fiul pictorului arata ca tatal sau "se simte legat sufleteste de oras" si ca isi doreste sa fie inmormantat la Iasi.

Pictorul nascut pe 17 iunie 1932 in satul Dobriceni, din judetul Olt, a absolvit Institutul de Arte Plastice in 1955. Stilul sau, pe care l-a numit el insusi “romantism cosmic”, asimileaza rapid o serie de elemente specifice traditiei populare romanesti. In 1982, asa cum anunta publicatia “Flacara”, pictorul roman avea prima expozitie personala.

A scris si doua romane, publicate in 1996 si 2002, „Desertul albastru“ si „Exodul spre lumina“.
Iconografia tablourilor sale, de obicei proiectata pe un fond albastru, include eroi ai mitologiei nationale sau personalitati politice si culturale romanesti. Printre altii, Balasa i-a pictat pe Decebal, Stefan cel Mare, Balcescu si Eminescu. Pictorul roman, extrem de controversat, este cunoscut indeosebi ca autor de fresce de mari dimensiuni, cum ar fi cea care decoreaza “Sala Pasilor Pierduti” din interiorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Lucrarilor sale sunt destul de usor de recunoscut: cele mai multe infatiseaza spatii siderale sau peisaje marine, dominate de diferite nuante de albastru. Animalele mitologice, personajele de poveste, de obicei foarte inalte, cu par lung si piele alba, nude sau imbracate in haine de voal si cu trasaturi idealizate, populeaza mai toate tablourile si frescele sale.

Principala lui opera consta in cele 21 de picturi murale din Iasi (“Galaxia Iubirii”), care se intind pe o suprafata de 276 metri patrati. A realizat 12 filme de picturi animate, a scris doua romane, a avut expozitii la Roma, Stockholm, Moscova, Bucuresti.

Pictorul a primit numeroase distinctii, precum Medalia de Aur a Concursului European de Pictura de la Pescara, Italia (1965), Premiul revistei Arta pentru pictura murala (1970), Medalia de Aur, la International Parlament USA (1982), Grand Premio delle Nazioni, Salsomaggiore, Italia (1983), titlul Cavaler al Artelor al Academiei Bedriacense, Calvarone, Italia (1985), iar pentru filme a obtinut Pelicanul de Argint Mamaia (1966,1968), Premiul ACIN(1971).

In ciuda recentei morti si a celor 2 portrete ale cuplului prezidential comunist, EVZ se infiereaza impotriva "slujitorului familiei Ceausescu". In anii comunismului, Sabin Balasa a devenit foarte cunoscut prin portretele in care ii idolatriza pe Nicolae si, mai ales, pe Elena Ceausescu, „lucrari“ (numarul lucrarilor nu apare in articolul EVZ n.r) care i-au adus sume frumusele de bani.

Insusi Balasa a explicat de multe ori in ce a constat slujirea familiei Ceausescu: i s-au comandat portrete ale celor doi, pe care le-a facut fiindca a fost platit pentru ele. Se stie ca comunistii aveau bani si nu se zgarceau deloc cand era vorba de cultul personalitatii.

Dumnezeu sa-l odihneasca!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.