Traian Basescu a lansat luni seara acuzatii dure la adresa politicienilor care au semnat Tratatul cu Ucraina.

Potrivit Ziua, Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu acordat TVR, ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997 si-au dat tara "pe nerasuflate" si au lasat interesul national dupa usa, adaugand ca, din cauza proastei negocieri de atunci, Romania se judeca acum la Haga cu tara vecina.

Seful statului a lansat un atac dur impotriva celor care, in pragul aderarii tarii noastre la NATO, au semnat un document impotriva intereselor nationale. Fara a-i numi, seful statului s-a referit la fostul presedinte Emil Constantinescu si la fostul sef al diplomatiei, Adrian Severin, spunand ca va veni o vreme cand vor trebui discutate conditiile semnarii acestui Tratat.

Presedintele a spus ca politicienii din vremea respectiva nu au stiut sa negocieze cu Ucraina si au semnat in graba si dupa dictare un Tratat dezavantajos, desi alte documente similare nu au fost semnate cu alte tari. "N-as vrea sa spun ca am exagerat putin, iar azi cei care au exagerat mai au si gura mare si semnau tratate cu Ucraina dictate de Kiev, stii, si in postura de slugi absolute, ca uite am intrat in UE si NATO fara sa avem Tratat cu Republica Moldova", a declarat Basescu la postul public de televiziune.

El a mai adaugat ca nimeni nu a obligat Romania sa transeze chestiuni care nu ii erau avantajoase si a opinat ca unele subiecte, fara a le enumera, trebuiau sa fie scoase din Tratat si negociate mai tarziu.

Potrivit EVZ, criticile presedintelui vin la scurt timp dupa ce Institutul „Ovidiu Sincai“, condus de PSD-istul Adrian Severin l-a scos pe Basescu „vinovat pentru izolarea Romaniei pe plan extern“.

Fostul presedinte Emil Constantinescu considera ca acuzatiile aduse de catre seful statului celor care au semnat Tratatul cu Ucraina sunt „iresponsabile".

„Problema delimitarii platoului continental si a zonei economice nu fac parte din tratat, ci din anexe, care sunt supuse negocierii. Domnul Basescu a prezentat o informatie falsa", a declarat Emil Constantinescu.

El ii reproseaza actualului presedinte „incompetenta in probleme elementare de politica externa", reamintindu-i ca Tratatul cu Ucraina a fost incheiat pe o perioada de 10 ani. „Documentul si-a incheiat valabilitatea in 2007. Cu un an inainte, in 2006, presedintele Traian Basescu a avut posibilitatea sa denunte Tratatul si sa-l renegocieze, daca domnia sa considera ca acesta nu slujeste intereselor Romaniei. De asemenea, avea ocazia - pe care o are si acum - de a negocia aceste prevederi din anexa, care nu au fost incheiate prin tratat in niciun fel", spune Constantinescu.

Constantinescu a tinut sa ii aminteasca lui Basescu ca, "la data negocierii si incheierii Tratatului, domnia sa era vicepresedinte al Partidului Democrat, care detinea Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii si presedintia Senatului Romaniei. Din toate aceste pozitii a aprobat in 1997 Tratatul cu Ucraina".

Potrivit Curentul, europarlamentarul PSD Adrian Severin considera ca "pentru domnul Basescu politica externa nu este sinteza intereselor nationale si instrumentul promovarii acestora, ci o unealta de propaganda electorala interna" si ca "ceea ce domnul Basescu nu a spus, probabil pentru ca nu a citit Tratatul sau pentru ca il orbeste furia impotriva oponentilor care ii critica politica, este ca Tratatul cu Ucraina a avut o valabilitate de numai 10 ani, cu posibilitate de prelungire".

In acest sens, Severin a adaugat ca, daca Tratatul ar fi fost "pagubitor" pentru interesul national, "atunci din doua, una: fie domnul Basescu, ca presedinte al Romaniei, trebuia sa ceara terminarea sa (in 2007, cand a expirat valabilitatea Tratatului, n.r.), fie, in cunostinta de cauza, a decis sa nu o faca, si atunci se face vinovat de abandonarea interesului national pe care il clameaza".

Cristian Diaconescu, negociatorul-sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucraineana, dezvaluie pentru Adevarul o parte din culisele relatiei cu Ucraina. "In 1997, inainte de Summitul de la Madrid, am incheiat un Tratat Politic de Baza cu Ucraina. Este general in termeni, tipic element juridic la Est. Interesant este un acord conex, facut prin schimb de scrisori intre Buteiko, ministrul de externe la acea data, si Adrian Severin. Este anexa la Tratatul Politic de baza si are forta juridica exact ca si principalul. Insula Serpilor era data la URSS printr-un proces-verbal care nu avea forta juridica si putea fi usor contestat. Prin acordul conex, practic, problemele sensibile in litigiu, delimitarea, frontiera de la nord coborand pana la Canal si ulterior la mare urmau sa se stabileasca prin acte separate", afirma Diaconescu. El spune ca „dupa ce am inceput negocierile am reusit, abia in 2003, sa facem numai frontiera pe uscat".

Negocierile pentru tratatul bilateral incheiat in 1997 intre Romania si Ucraina au inceput pe vremea guvernarii Vacaroiu, cand ministru de externe era Teodor Melescanu, actualul ministru al Apararii, si au fost finalizate de executivul CDR, condus de Victor Ciorbea, presedinte pe atunci fiind Emil Constantinescu, iar ministru de externe - Adrian Severin, acum europarlamentar PSD, relateaza Romania Libera.

Negociatorul-sef al tratatului a fost diplomatul Dumitru Ceausu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe si ambasador in Franta. Costin Georgescu, fost director al SRI intre 1997-2000, a precizat ca "nu puteam obtine mai mult in negocierea cu statul vecin", amintind faptul ca intregul guvern a negociat cu Ucraina, "guvern din care facea parte si Traian Basescu".

Tratatul a fost insa dur criticat in diferite medii sociale, multi istorici sau analisti politici considerand ca am negociat in genunchi in relatia cu Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.