Bucurestiul gazduieste in 2-4 aprilie cel mai mare summit din istoria NATO, dar, pentru locuitorii capitalei, "starul" acestei reuniuni importante organizate in fosta Casa a Poporului, Palatul Parlamentului, ramane George W. Bush, comenteaza cotidianul elvetian Le Temps, in editia online.

Nu lipseste decat drapelul instelat al Statelor Unite. Tinand cont de numarul ridicat al sefilor de stat si de guvern asteptati in aceasta seara, pentru deschiderea celui mai important summit NATO de la crearea Aliantei, in 1949, autoritatile romane au impanzit totusi strazile din Bucuresti cu drapele ale NATO: o roza a vanturilor alba, pe fond albastru.

Presedintele american, aflat la a doua sa vizita in Romania - prima a avut loc in noiembrie 2002 - va merge mainela baza aeriana Mihail Kogalniceanu, in apropiere de Constanta, port la Marea Neagra.

Baza a fost inchiriata de Statele Unite din decembrie 2005, pentru o perioada de 10 ani. Aproximativ 100 de miltari americani se afla aici, pentru a intretine structurile care pot gazdui pana la 3.500 de soldati. Baza este un element-cheie al viitoarei mobilitati militare americane in regiune, alaturi de aeroportul militar Bezmer si de baza de la Novo Selo, din Bulgaria.

In februarie 2003, presedintele roman din perioada respectiva, Ion Iliescu, a semnat fara ezitare celebra scrisoare de sustinere a Washingtonului pentru invadarea Irakului, a tarilor din Europa Centrala, criticata de Jacques Chirac. Cinci ani mai tarziu, nimic nu s-a schimbat: "America ne apara", considera generalul Mihail Ionescu, directorul Institutului roman de Istorie militara. "Stim ce ii datoram. Intr-o regiune volatila, ca a noastra, Europa nu este o alternativa securitara credibila", a adaugat el.

Acelasi sentiment domneste si pe strazile din Bucuresti, impanzite de peste 2.000 de politisti. Marea preda la Universitate, nu departe de Casa Poporului, cladire cu 16 etaje prin care Nicolae Ceausescu visa sa egaleze megalomania nord-coreeanului Kim Il-sung. Din punctul sau de vedere, Unchiul Sam este un aliat natural, cu sau fara derive antiteroriste. "Cand avem Rusia langa noi, NATO nu este numai o alianta, ci o garantie".

Asa incat, informatiile dezvaluite de elvetianul Dick Marty in raportul sau catre Consiliul Europei despre zborurile secrete ale CIA nu mai conteaza. Din 2003 pana in 2005, mai multe aparate C-130 ale US Air Force ar fi aterizat pe aeroportul Mihail Kogalniceanu."Pachetele" descarcate din ele ar fi disparut, apoi, in trei cladiri rezervate americanilor de la aceasta baza, aflata totusi sub comandament roman. Inainte de relua cursele spre Maroc sau Guantanamo.

In plus, presedintele Traian Basescu are toate motivele sa il primeasca pe Bush cu bratele deschise. Din punct de vedere financiar, acordul militar cu Statele Unite este profitabil. Washingtonul a cheltuit deja peste 30 de milioane de dolari in regiunea Constanta, contribuind la boomul economic si imobiliar din aceasta zona de pe malul Marii Negre. Din punct de vedere strategic, seful statului roman viseaza sa transforme Romania in arbitru sau cel putin actor-cheie in marile manevre economice dintre producatorii de gaz din Asia Centrala, gigantul rus Gazprom si tarile UE angajate in finantarea gazoductului Nabucco.

In concluzie, Bucurestiul este unul dintre cei mai infocati sustinatori ai cererii Georgiei si Ucrainei de aderare la NATO, la fel ca Statele Unite, arata NewsIn, citand Le Temps.

"Romania intretine un vis stravechi de putere regionala", considera un diplomat. "Priviti Bucurestiul: Arcul de Triumf, faimosul palat al lui Ceausescu, statui peste tot. Au un complex de tara mare. Apropierea de Statele Unite este pentru ei si un mijloc de influenta", adauga el.

Independenta Kosovo, respinsa de romani, care se tem de tendintele separatiste ale minoritatii maghiare din Transilvania, este lasata de-o parte. "Stim ca Rusia ne va trata in functie de interesele sale imediate. Formarea unui eventual tandem cu Moscova este, oricum, exclusa", a subliniat generalul Ionescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.