Cel mai puternic om al planetei, George W. Bush, si sotia sa Laura se vor afla pentru a doua oara in Romania. Aeronava speciala Air Force One va ateriza in aceasta seara la Bucuresti.Startul oficial al summitului va fi dat insa maine-seara, dupa ce Bush si Basescu se vor intalni la Neptun, la vila de protocol Nufarul
Liderul de la Casa Alba, George W. Bush, va ajunge in Romania in a doua sa vizita oficiala, cuplata cu Summitul NATO, la scurt timp dupa ce presedintele Traian Basescu si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, vor stabili la Palatul Cotroceni ultimele detalii inainte de reuniunea Aliantei Nord- Atlantice din 2-4 aprilie, informeaza EVZ.

Maine vor sosi la salonul oficial de la Aeroportul „Henri Coanda“ si presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic Gordon Brown. Presedintele rus Vladimir Putin este asteptat joi. La cartierul general al NATO din Bruxelles prezenta lui Putin la summit e o certitudine. „Din cate stiu, presedintele Putin a confirmat prezenta sa la summit“, a spus ieri ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, intr-un interviu pentru HotNews.

Daca in 2002, la ultima sa vizita in Romania, liderul american a ales sa vorbeasca din Piata Revolutiei, vizavi de sediul fostului Comitet Central, unde Nicolae Ceausescu si-a tinut ultimul discurs, conferint a de presa de la Neptun va avea ca decor Marea Neagra. Bush si Basescu vor vorbi intr-un spatiu deschis, in apropiere de plaja, dupa o plimbare pe faleza.
Cei doi vor decola spre Constanta in aeronave separate, Basescu urmand sa-l astepte pe Bush la vila sa de protocol impreuna cu ministrul de externe, Adrian Cioroianu, si, cel mai probabil, si cu ministrul apararii, Teodor Melescanu.

Inainte ca presedintele american sa revina la Bucuresti, este de asteptat sa faca o escala si la baza militara a SUA de la Mihail Kogalniceanu. Programul sau nu a fost insa facut public in detaliu, fiind posibile schimbari de ultim moment din ratiuni de securitate. Casa Alba a confirmat insa prezenta lui Bush maine-dimineata, la sediul CEC de pe Calea Victoriei, unde va tine un discurs la conferinta German Marshall Found deschisa astazi de Basescu.

Bush va veni in Romania impreuna cu secretarul de stat, Condoleezza Rice, cu seful Pentagonului, Robert Gates, si ambasadorul american la NATO, Victoria Nuland. Delegatia Washingtonului va fi cea mai numeroasa dintre toate cele prezente la reuniune (aproximativ 900-1.000 de persoane). Conform unor ziare straine, invitatii din SUA vor fi cazati, cel mai probabil, la hotelul Marriott.

Cotidianul informeaza ca acesta va fi ultimul summit NATO, la care George W. Bush va participa in calitate de presedinte al SUA. El mai are doar cateva luni din cel de-al doilea mandat prezidential, iar Constitutia nu-i permite sa candideze pentru a treia oara. Potrivit analistilor, este ultima ocazie a politicianului de a face “istorie”. In timpul intrunirilor, Bush ar putea incerca sa imbunatateasca imaginea administratiei sale, grav afectata de razboiul din Irak, si sa ajunga la un consens cu Rusia, privind scutul antiracheta. De asemenea, presedintele va pleda pentru o mai mare implicare a aliatilor in Afganistan.

Cea mai controversata prezenta la summitul din 2-4 aprilie, va fi cea a presedintelui rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a confirmat, inca din luna februarie, ca va lua parte, personal, la Consiliul Rusia-NATO de la Bucuresti. Organizatorii summitului au insa dubii cu privire la participarea sa. “Pana cand nu se urca in avion, nu suntem siguri ca va veni” a declarat ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu. Indoielile au fost partial spulberate saptamana trecuta, cand seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a confirmat, inca o data, prezenta lui Putin in Romania. Potrivit spuselor sale, liderul de la Kremlin se va intalni aici cu George Bush, pentru a discuta despre scutul american antiracheta si despre Tratatul Fortelor Conventionale in Europa.

Potrivit Jurnalul National, presedintele SUA, George Bush, va avea cea mai numeroasa delegatie - aproximativ 1.000 de oameni. Delegatia Germaniei va numara in jur de 100 de persoane, cea britanica - 80, spaniola - 60. Majoritatea celorlalte delegatii vor fi formate din 20-25 de persoane. Unde vor sta inaltii delegati? 14 hoteluri celebre de 4 si 5 stele s-au pregatit pentru a-i primi pe oaspeti, printre acestea numarandu-se: Marriott, Intercontinental, Ramada Majestic, Sofitel, Howard Johnson, Novotel, Hilton. Potrivit unor surse oficiale, presedintele SUA, George Bush, va fi cazat la Marriott, cancelarul german, Angela Merkel, la Hilton iar presedintele francez, Nicolas Sarkozy, la Sofitel. Pentru presa straina au fost rezervate camere la 16 hoteluri, majoritatea distincte de cele unde vor sta liderii tarilor aliate. De asemenea, jurnalistilor le va fi asigurat transportul de la hotel la Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.