Agentii Moscovei si-au facut de cap in Romnia pe vremea cnd eram in Tratatul de la Varsovia. Am aflat-o dupa caderea comunismului. Cum se comporta acum actualele servicii secrete cu agentii din tarile aliate noua?
Este o intrebare de 1.000 de puncte, la care e greu de raspuns in acest moment, chiar daca facem apel la trecut. Suntem in cu totul alta situatie. Zilele acestea, capitala României a devenit fieful agentilor secreti ai tarilor vest-europene si ai SUA. Motivul: apropiatul summit NATO. Unii dintre acestia se afla oficial la Bucuresti. Altii, sub acoperire. Fireste, si spionii Kremlinului sunt cu ochii pe summit. Mai ales ca presedintele Putin o sa soseasca pe malurile Dâmbovitei. Nu de mult, România facea parte dintr-o alta alianta - Tratatul de la Varsovia. Blocul militar al tarilor socialiste care se opunea NATO, coordonat de la Moscova. Culmea, in acea perioada, serviciile secrete românesti pareau mai preocupate de miscarile agentilor sovietici decât de cele ale adversarilor din NATO. Ceausescu s-a convins repede ca, daca va cadea de la putere, nu jocurile Occidentului vor fi motivul, ci ale Moscovei. Era si firesc. Jupânul se afla la Kremlin. Liderul de la Bucuresti nu misca prea des in front, chiar daca ii placea sa se creada faptul ca e un rebel. Dimpotriva, a incercat pe cât a fost posibil sa nu intre in conflict cu Moscova, iar modul in care i-a tratat pe spionii care lucrau pentru sovietici este elocvent.

Primul mare semnal de alarma pentru Nicolae Ceausescu a fost legat de invazia din 1968 a trupelor Tratatului de la Varsovia in Cehoslovacia. Atunci, liderul de la Bucuresti a reactionat vehement din instinct de conservare, denuntând agresiunea. Când s-a inscaunat, printre primele ordine date de Ceausescu au fost si cele legate de supravegherea atenta a agentilor Moscovei in România. Oare se terminase epoca in care documentele sustrase de agentii români din seifurile NATO ajungeau mai intâi la Moscova? Doar teoretic, dupa cum veti vedea mai jos.Unul dintre cei care au intrat chiar atunci in colimatorul serviciilor secrete românesti a fost Ilie Georgescu (Gogoasa). Omul era consul la Zagreb, dupa câtiva ani petrecuti in functia de secretar I al Ambasadei române la Moscova, dar si colaborator al Directiei de Informatii Externe (spionajul românesc). Conform documentelor Securitatii, Georgescu a fost recrutat nu doar de DIE. Iura Vorontov, colonel in serviciile secrete sovietice, probabil KGB, il avea pe lista sa de agenti. Intr-un moment fierbinte, in timpul invaziei sovietice la Praga, se consemneaza in documentele Securitatii, „Ilie Georgescu (Gogoasa) a incercat sa intoxice conducerea de partid si de stat de la Bucuresti (…). In scop de intimidare si de creare in România a unei situatii operative convenabile partii sovietice“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.