Summit-izarea Summitul NATO, cel mai mare din istoria Aliantei, este ciudat prin insasi locatia care a fost aleasa pentru a gazdui lucrarile, Casa Poporului, considerata in presa straina drept “Palatul lui Ceausescu” sau o “monstruozitate” a epocii comuniste
Potrivit Gardianul, buna colaborare si sincronizare a elementelor de securitate sunt concluziile simularii generale desfasurate ieri în Bucuresti. Analizele Comandamentului National pentru Securitatea Summit-ului NATO arata ca repetitia generala de ieri si-a atins scopul. Simularea generala de ieri s-a desfasurat dupa scenariul cu cel mai înalt grad de dificultate si complexitate, pentru a se verifica adaptabilitatea fortelor implicate în asigurarea bunei desfasurari a reuniunii. Exercitiul de sambata a concentrat toate tipurile de activitati pe care le vor derula fortele de securitate prevazute pentru cele patru zile de summit, în numai 9 ore, testând astfel viabilitatea sistemului instituit, în conditii de maxima solicitare. Prezenti în Centrul de Coordonare Operativa a misiunii, sefii securitatii NATO au apreciat capacitatea de interoperabilitate si reactie a efectivelor implicate, precum si faptul ca masurile de securitate instituite nu sunt excesive, fiind concepute pentru a avea un impact cât mai redus asupra cetatenilor, iar zonele restrictionate sunt restrânse la strictul necesar.

Mizele summitului NATO

Summitul NATO din 2-4 aprilie va fi eclipsat partial de discutiile ruso-americane privind chestiunile strategice curente, precum securitatea energetica si scutul antiracheta, aflate pe agenda reuniunii de adio de la Soci. Potrivit Evz, ultima intalnire dintre George W. Bush si Vladimir Putin in calitate de presedinti ai Statelor Unite si, respectiv, Rusiei, va avea loc la doua zile dupa Summitul NATO.
Ca urmare a insistentelor liderului de la Casa Alba si ale celorlalte state membre, Rusia ar putea pune la dispozitia Aliantei o ruta terestra de transport spre nordul Afganistanului si se as- teapta ca, la Soci, sa fie inregistrate progrese suplimentare in privinta colaborarii bilaterale, comenteaza AFP.
La Bucuresti si la Soci va fi dezbatut si subiectul suspendarii participarii Rusiei la Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE). De pe 12 decembrie 2007, Moscova a incetat sa mai aplice Tratatul CFE, semnat in 1990 de statele membre NATO si de cele ale Tratatului de la Varsovia, inaintea destra marii fostei URSS.

Documentul a fost adaptat in 1999, la Istanbul, dupa disparitia blocului sovietic. Aliatii nu au ratificat insa aceasta versiune adaptata, cerand retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul regiunilor separatiste din Georgia si Republica Moldova. „Rusii ne spun ca, dupa ce ei au ratificat versiunea adaptata a tratatului, este randul nostru sa facem primul pas. La randul nostru, noi le spunem sa raspunda propunerilor pe care le-am facut la sfarsitul lui 2007“, a declarat un diplomat NATO. Propunerile respective constau in ratificarea de catre statele NATO a Tratatului CFE adaptat, in schimbul punerii in aplicare de catre Rusia a unei serii de masuri, incepand cu retragerea militarilor sai din Moldova si Georgia.
Oficialii care se ocupa cu siguranta reuniunii NATO de la Bucuresti au dat asigurari ieri ca ambulantele vor putea folosi culoarul unic prevazut pentru circulatia delegatilor care participa la summit. Decizia de folosire a acestui culoar si de catre masinile salvarii a fost luata dupa ce mai multe ambulante au fost blocate in trafic sambata la repetitia generala.

Ambulantele pe culoarulul unic

Potrivit Romania Libera, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ieri ca numarul ambulantelor din dispozitivul pentru summit va fi suplimentat cu opt autospeciale ale SMURD si alte aproximativ 10-12 de la serviciile de ambulanta din afara Bucurestiului, care vor fi amplasate in afara zonei de securitate – la punctele de pompieri sau chiar in apropierea culoarului unic. Acestea vor fi folosite in cazul in care o ambulanta din dispozitivul de securitate pentru summit intarzie la o solicitare majora, a mai spus Raed Arafat. In cazul unor urgente majore pentru populatie, culoarul unic poate fi folosit si de celelalte ambulante doar daca solicitarea va fi comunicata serviciilor de securitate ale summitului in timp util. Pe de alta parte, directorul Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB), Ovidiu Cismaru, a spus ca in timpul exercitiului de simulare in care s-a verificat felul cum decurg lucrurile in cazul in care culoarul unic este interzis circulatiei obisnuite nu au fost probleme deosebite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.