Ultimul drum al lingvistului George Pruteanu s-a terminat, ieri, pe “Aleea Scriitorilor” din Cimitirul Bellu. Omul de cultura a fost condus de sotia sa si de jurnalistii Radu Morar si Emanuel Isopescu.
Trupul neinsufletit a fost depus inca de sambata la Muzeul Literaturii Romane, pentru ca mai apoi sa fie dus la Biserica Amzei, unde s-a oficiat slujba de pomenire. In jurul orei 15.00, cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Bellu. La slujba de la Biserica Amzei, aproape 50 de persoane au stat la capatåiul lui George Pruteanu. Alaturi de sotia si fratele omului de litere, au venit si politicieni ca senatorul PSD Serban Nicolae, senatorul PRM Viorel Dumitrescu precum si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. La Cimitirul Bellu, aproximativ 150 de persoane au venit sa-l conduca pe George Pruteanu pe ultimul drum. Acestia au venit inca de la ora 13.00, cand se anuntase initial inmormantarea, si au asteptat pana la ora 15.00. La inceput, oamenii au incercat sa se aseze cat mai aproape de locul unde trebuia sa fie inmormantat lingvistul. Dupa cateva zeci de minute de asteptare, Cimitirul Bellu s-a transformat intr-un adevarat parc. Toti cei prezenti au inceput sa se plimbe pe alei, sa povesteasca si sa gaseasca un loc unde sa se aseze. Oamenii nu au mai tinut cont ca in jur se aflau morminte si s-au urcat pe ele. “La emisiuni nu intarzia niciodata, acum se lasa asteptat”, spunea Radu Moraru, venit sa-l petreaca pe Pruteanu. Jurnalistul a asteptat, alaturi de Emanuel Isopescu si alti colegi, venirea cortegiului. Intre timp, si-au adus aminte de momentele petrecute cu George Pruteanu. “Ma gandeam ce emisiuni frumoase am facut alaturi de el. Omul facea o radiografie a societatii. Bine ca l-am pretuit cat inca era in viata”, povestea “Nasul”. Emanuel Isopescu a punctat faptul ca, desi Pruteanu era un om public, lumea l-a cunoscut foarte putin. Discutia dintre cei prezenti a continuat pana la sosirea cortegiului funerar. Slujba de pomenire a fost oficiata de un singur preot si nu a durat mai mult de 20 de minute, informeaza Gardianul.


Dupa slujba de la Biserica Amzei, Adrian Cristian Papari, prorector al Universitatii "Andrei Saguna" din Constanta, a anuntat ca Facultatea de Jurnalism din cadrul Universitatii va primi denumirea de "George Pruteanu", in memoria cunoscutului om de cultura. Totodata, Papari i-a decernat lui George Pruteanu Ordinul "Spiritul sagunist", din partea Universitatii "Andrei Saguna" din Constanta, dupa cum informeaza Adevarul.

NewsIn aminteste ca George Pruteanu a murit joi seara, in urma unui infarct miocardic, la varsta de 61 de ani. Decesul a survenit la Spitalul "Sfantul Pantelimon" din Capitala, unde Pruteanu a fost internat in urma cu 48 de ore, deoarece acuza simptome de infarct, a spus purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Mircea Ungureanu, pentru Realitatea TV. Pruteanu s-a opus internarii, dar a ramas in spital la insistentele familiei, a adaugat Ungureanu.

Pruteanu s-a nascut la 15 decembrie 1947 la Bucuresti. A studiat literatura la universitatile din Iasi si Bucuresti si, ulterior, a obtinut un doctorat in filosofie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.