Seful statului roman a reiterat, ieri, ca Romania si cei de dincolo de Prut, de care a fost "vremelnic" despartita, au datoria sa se regaseasca impreuna in Uniunea Europeana.
Afirmatia presedintelui, facuta cu prilejul aniversarii a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania si cu cateva zile inainte de reuniunea la varf NATO, ar putea sugera repetarea evenimentului de la 1918. Astfel, declaratia este vazuta de specialistul in geopolitica Oleg Serebrian ca un posibil "semnal la adresa Chisinaului", dar si a omologilor occidentali ai presedintelui roman. De altfel, Traian Basescu a mai lasat sa se inteleaga, in urma cu doi ani, ca Romania "a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu noi in Uniunea Europeana" in vederea reintregirii in interiorul UE. Ieri, Traian Basescu a explicat ca "avem datoria sa corectam decizia celor doua regimuri, comunist si nazist, chemand pe cei de dincolo de Prut, pe cei din spatiul dintre Prut si Nistru, alaturi de noi in UE, sa ne intalnim acolo unde romanii au decis ca ne este destinul". Avand in vedere ca o eventuala reeditare a unirii de la 1918 ar schimba situatia geostrategica in zona, Oleg Serebrian crede ca, prin astfel de declaratii, presedintele Romaniei ar putea "pregati terenul" pentru intalnirea cu omologul sau american, George W. Bush, deoarece "americanii sunt foarte circumspecti in ceea ce priveste modificarea frontierelor in Europa". Pe de alta parte, analistul politic Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, crede ca presedintele Basescu nu a facut decat simple declaratii de sustinere a aderarii Republicii Moldova la UE, aratand tot timpul consecventa pe aceasta tema.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.