Ministrul Melescanu spune ca scutul american nu poate asigura securitatea Romaniei. Romania are la randul ei propriile planuri in privinta rezultatelor reuniunii NATO.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat la BBC ca Romania va pleda pentru ajungerea la un acord legat de nevoia instalarii unui scut antiracheta complementar celui pe care Statele Unite intentioneaza sa il amplaseze in Polonia si Republica Ceha. Motivul: Romania doreste ca NATO sa ii asigure o securitate egala cu cea a altor state membre, iar scutul Statelor Unite nu e suficient
"Initiativa SUA de a amplasa sisteme antiracheta in Polonia si in Cehia are efectul de a asigura intr-o proportie de aproape 80% teritoriile tuturor tarilor membre ale NATO impotriva unui atac cu rachete”.
“Intre cei 20% care nu se regasesc in raza de actiune a sistemului se afla mai multe state din sudul Aliantei Nord-Atlantice printre care, evident, si Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia si cam astea sunt cele care nu sunt acoperite”.

“In opinia noastra, principiul solidaritatii tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice si principiul indivizibilitatii securitatii impun ca la nivelul NATO sa completam aceasta initiativa a SUA printr-un sistem care sa permita acoperirea integrala a teritoriilor tuturor tarilor din Alianta Nord-Atlantica", spune la BBC ministrul Apararii Teodor Melescanu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.