Pentru maghiarii din Romania ar trebui sa se aplice modelul israelian sub forma „teritorii in schimbul drepturilor".
Intr-o scrisoare des­chisa adresata statelor NATO participante la summitul de la Bucu­resti, episcopul László Tökés, europarlamentar independent, a cerut Aliantei sa formuleze o declaratie de sprijin al autonomiilor maghiare din Europa, informeaza cotidianul budapestan "Népszabadság". Tökés a prezentat joi, la Oradea, textul scrisorii pe care a semnat-o in calitate de presedinte al Consiliului pentru Autonomia Maghiara din Bazinul Carpatic.

Documentul subliniaza ca "securitatea regionala in Balcani si in Europa de Est este de neimaginat fara garantarea autonomiilor maghiarilor din Romania, Slovacia, Serbia, Croatia si Ucraina". In acest context, el a atras atentia guvernelor statelor membre NATO asupra stradaniilor comunitatilor maghiare in favoarea autonomiei si a negat teza potrivit careia autonomia ar periclita integritatea si suveranitatea statelor din bazinul carpatic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.