Alianta Nord-Atlantica pare ca devine atragatoare pentru fostele republici sovietice, pentru ca la summitul NATO de la Bucuresti vor participa sapte dintre cei 12 presedinti ai statelor ce fac parte din Comunitatea Statelor Independente, inclusiv Rusia, scrie astazi Nezavisimaia Gazeta.

Cotidianul rus remarca faptul ca la reuniunea de la Bucuresti vor fi prezenti presedintii statelor ce se confrunta cu problema conflictelor inghetate. "Fiecare sef de stat a facut, recent, cate o declaratie in care a reafirmat intentia de a pune in discutie sindromul postsovietic din CSI", scrie Nezavisimaia Gazeta, cu referire la problema conflictelor inghetate din fostul spatiu sovietic. "Blocul militar, care pe parcursul mai multor ani era perceput drept ostil, se pare ca acum devine atragator pentru fostele republici sovietice", adauga publicatia de la Moscova.

Astfel, potrivit Nezavisimaia Gazeta, in 2 aprilie la Bucuresti vor fi prezenti presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, si presedintii statelor membre GUAM - Georgia (Mihail Saakasvili), Ucraina (Victor Iuscenko), Azerbaidjan (Ilham Aliev) si Republica Moldova (Vladimir Voronin).

De asemenea, anuntul cu privire la participarea la summit a fost facut si de presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, si de cel al Uzbekistanului, Islam Karimov. Initial, presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a anuntat ca va participa la summit, insa serviciul de presa al presedintelui a declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, ca participarea lui Nazarbaiev la Bucuresti a fost anulata.

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a fost primul care a confirmat prezenta sa la summitul NATO. Liderul moldovean a facut promisiuni ca in scurt timp va unifica tara, scrie cotidianul rus.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Voronin a dat asigurari ca la summitul NATO conflictul transnistrean va fi solutionat definitiv. Presedintele moldovean nu a explicat in ce fel si de ce anume va fi solutionat conflictul transnistrean la summitul de la Bucuresti, adauga cotidianul rus, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.