Presedintele american George Bush a vorbit intr-un interviu la TVR despre temele care vor fi pe agenda summit-ului NATO de la Bucuresti care va avea loc intre 2 si 4 aprilie. Patru vor fi principalele subiecte de discutie: situatia trupelor NATO din Afganistan, scutul antiracheta care ar urma sa fie amplasat in Europa si relatia cu Rusia, lupta impotriva terorismului si invitarea Georgiei si Ucrainei de a incepe negocierile pentru aderarea la Alianta Nord Atlantica
Presedintele Bush a explicat la TVR ca spera ca la summit-ul NATO de la Bucuresti sa se ajunga la un acord asupra trimiterii de noi trupe ale aliantei mai ales in zona de sud a Afganistanului, acolo unde au loc cele mai multe ciocniri cu sustinatorii talibanilor."... si desigur problema maririi numarului de soldati in Afganistan. Presedintele Sarkozy a anuntat ca Franta va trimite mai multi militari in Afganistan, si eu am facut un anunt asemanator ca Statele Unite vor trimite mai multi soldati acolo", a spus domnul Bush, citat de BBC.

Presedintele Sarkozy a anuntat ca Franta va trimite mai multi militari in Afganistan, si eu am facut un anunt asemanator ca Statele Unite vor trimite mai multi soldati acolo.

"Cred ca asupra acestui aspect vom ajunge la o intelegere", a mai spus presedintele american. George Bush a adaugat ca va discuta problema scutului american antiracheta cu presedintele Putin, aflat la final de mandat. Presedintele Bush a spus ca se va intalni cu Vladimir Putin la Soci si ca nu stie daca va putea aborda aceasta problema si la summit-ul NATO de la Bucuresti, dar ca oricum va incerca sa-l convinga pe liderul de la Kremlin ca scutul nu actioneaza impotriva intereselor Rusiei.

El a amintit ca presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat clar zilele trecute ca Franta isi va spori prezenta pe teritoriul afgan si ca administratia americana intentioneaza de asemenea sa procedeze la o intarire a efectivelor SUA din Afganistan. Presedintele SUA a notat ca asteapta in acest context de la aliati 'un angajament pentru securitate, pentru o strategie, si in al doilea rand un angajament in ce priveste numarul de trupe in zona'. 'Succesul nu se intampla peste noapte, cere timp', a mentionat Bush, apreciind ca 'in ambele cazuri vom ajunge la o intelegere', dupa cum precizeaza Ziua.

In fine, George Bush a vorbit la TVR despre parteneriatul strategic romano-american, amintindu-si de prima sa vizita in Romania, cea din 2002, cand a anuntat primirea Romaniei in NATO.
"Primul lucru l-a care se gandesc oamenii e contributia Romaniei la lupta impotriva extremismului", a spus presedintele american."Romanii au facut sacrificii, multe familii i-au pierdut pe cei dragi, lucru pentru care le transmit condoleantele mele, dar relatiile noastre sunt si de comert, de colaborare in privinta educatiei, multi oameni de afaceri americani sunt interesati de investitii in Romania."
"Oamenii din ambele tari ar trebui sa inteleaga ca relatiile noastre nu sunt legate doar de Irak si Afganistan", a spus presedintele american.

Tot legat de agenda summit-ului NATO de la Bucuresti, ministrul roman de externe Adrian Cioroianu a declarat la BBC ca Romania sustine invitarea Georgiei si Ucrainei sa inceapa procedurile pentru a deveni membre ale aliantei. Adrian Cioroianu a adaugat ca Romania se asteapta ca NATO sa inceapa discutiile si cu alte state din Balcani, precum Bosnia Hertegovina, Muntenegru sau chiar Serbia.

Cea de-a treia directie a summitului de saptamana viitoare o va constitui, potrivit presedintelui american, extinderea NATO, iar in acest context George W. Bush a evocat 'un moment istoric pentru Bucuresti', care va gazdui un summit ce va marca extinderea Aliantei atlantice cu trei noi tari. Liderul de la Casa Alba a tinut sa precizeze ca, desi are 'parerile proprii in aceasta privinta, toate deciziile se vor lua in Romania'. George Bush si-a exprimat increderea ca summitul de la Bucuresti, pe care il catalogheaza drept unul "istoric", va fi un succes.Potrivit TVR1, presedintele Bush a apreciat rolul Romaniei in lupta impotriva terorismului si a transmis condoleante familiilor soldatilor romani care si-au pierdut viata pe teatrele de operatiuni. George Bush a adaugat ca relatiile romano-americane nu se limiteaza la angajamentul din Irak si Afganistan, ci include si relatii economice si educationale.Presedintele american si-a amintit cu placere de vizita sa la Bucuresti si a declarat ca una dintre cele mai frumoase amintiri pe care o are ca presedinte este momentul in care a vorbit in Piata Revolutiei si a fost coplesit de aparitia unui curcubeu - "A fost un moment magic", a declarat George W. Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.