Guvernul a aprobat ieri raportul privind progresele inregistrate in domeniul justitiei, in perioada iunie 2007 - martie 2008, ce urmeaza a fi transmis Comisiei Europene pana la sfarsitul acestei luni

Acest raport reprezinta un instrument de lucru prin care Comisia Europeana este informata in legatura cu progresele inregistrate in domeniul justitiei si combaterii coruptiei, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, imediat dupa sedinta in care Guvernul a aprobat raportul.

STATISTICI. Documentul arata ca au fost formulate 68 de recursuri in interesul legii si au fost solutionate 62 dintre acestea, 52 fiind admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie. La nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al CSM au avut loc peste 60 de intalniri intre membrii acestor doua foruri si judecatori-presedinti de instanta din tara, in care au fost discutate probleme de drept controversate. A fost extins accesul publicului la jurisprudenta, prin afisarea pe site-ul instantelor a deciziilor adoptate in procesele aflate pe rolul instantelor. Astfel, la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost afisate peste 37.000 de hotarari in integralitate, peste 2.000 de hotarari in sinteza si 88 de decizii pronuntate in cadrul recursurilor in interesul legii.

STABILITATE PENTRU DNA. In raport sunt prezentate si masurile adoptate pentru elaborarea Codului de procedura penala si a Codului civil si pentru operationalizarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). "Merita subliniat ca in cursul anului 2007 s-a oprit o evolutie mai putin dorita de modificare succesiva a cadrului institutional al DNA. Practic, in tot anul 2007 nu exista nici un fel de act normativ care sa intervina in legatura cu organizarea si functionarea acestui organism important, spre deosebire de anii trecuti, cand am asistat la o inflatie de acte normative care au contribuit la o incetinire a activitatii acestui organism. DNA se bucura de o stabilitate pe care Guvernul, tot anul 2007, a respectat-o si a protejat-o", a spus ministrul Justitiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.