Constructia Autostrazii Bucuresti - Ploiesti s-a blocat pe tronsonul Bucuresti - Moara Vlasiei, de data aceasta in zona Padurii Surlari. In timp ce autoritatile vor sa obtina autorizatie pentru defrisarea unei parti din padure, ecologistii propun realizarea unui tunel sau a unui pod de 1,5 kilometri care sa nu deranjeze speciile protejate.
Lucrarile la Autostrada Bucuresti - Ploiesti sunt blocate de circa doua luni, deoarece Compania Natio­nala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania nu a obtinut autorizatia de defrisare de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) pentru o suprafata de 4,1 hectare din padurea de la Surlari, aflata in apropierea zonei Moara Vlasiei. Padurea de la Surlari a fost inclusa anul trecut in programul Natura 2000, menit sa protejeze anumite specii de plante si animale in habitatul lor natural. Odata devenit sit Natura 2000, orice loc, indiferent de proprietarul acestuia, este supus unor masuri restrictive menite sa afecteze cat mai putin speciile protejate in respectivul spatiu.

ARIE PROTEJATA. “Zonele declarate sit Natura 2000 au fost desemnate in urma unor studii stiintifice amanuntite. Padurea de la Surlari a fost declarata sit Natura 2000 anul trecut, insa nu cunosc foarte multe amanunte, deoarece nu am fost la fata locului”, a explicat Nagy Zoltan, presedintele ANPM. Acesta a spus ca legislatia in domeniul protectiei mediului cu privire la Natura 2000 prevede conditii restrictive, insa, avand in vedere ca realizarea unei autostrazi este un proiect de interes national, autorizatia de defrisare nu va intarzia sa apara. Nagy a declarat ca padurea ce ar urma sa fie defrisata adaposteste “cateva specii de pasari mici”, insa nu a putut preciza care sunt acestea, deoarece este in concediu si nu are documentatia necesara la indemana.

AUTORIZATIE. In prezent, reprezentantii ANPM asteapta de la CNANDR studiul de impact asupra mediului pentru a putea emite autorizatia de defrisare. “Sper ca in doua luni de zile, daca nu chiar mai devreme, sa se deblocheze situatia cu Autostrada Bucuresti - Ploiesti. In acest moment, trebuie obtinut acordul de mediu pentru defrisarea acestei paduri, care este sit Natura 2000. Procedura este destul de complicata, iar conditiile sunt extrem de severe”, a spus Nagy Zoltan.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.