Dupa 55 de ani de la celebrul proces al masonilor, magistratii iau in discutie anularea condamnarilor
Tribunalul Militar Bucuresti a admis revizuirea sentintei prin care un lot de 17 conducatori ai Masoneriei a fost condamnat in procesul din 1953. Pretextul acestor condamnari politice a fost spionajul in favoarea SUA si a Marii Britanii.

Paul Bratasanu, unul dintre condamnati, a murit dupa sapte ani de inchisoare in Penitenciarul Pitesti. Familia sa a fost cea care a facut cererea de revizuire, iar anularea condamnarii lui Bratasanu si achitarea lui ar duce la reabilitarea „lotului masonic" condamnat in 1953.

Magistratul militar Radu Stancu si-a motivat decizia de revizuire si prin faptul ca lui Bratasanu i-a fost acordata, in 2006, calitatea de luptator in rezistenta anticomunista, prin Decizia nr. 605/26.10.2006. In 1953, Paul Bratasanu a fost si el condamnat la munca silnica pe viata.

Tot atunci i-a fost confiscata intreaga avere. Acuzatiile care i-au fost aduse sunt cat se poate de odioase: crima de inalta tradare prin transmitere de informatii catre puteri straine (SUA, Franta, Marea Britanie) cu privire la strategia de dezvoltare a reformei agrare, situatia economica a Romaniei dupa razboi. Cererea de revizuire a fost facuta de fiica lui Bratasanu, Ileana Bratasanu.

"S-a considerat de catre Tribunalul Militar ca tatal meu a furnizat informatii col. Stacy Masterson si gen. Gyer, din partea misiunii engleze, col. Anderson si altor doi ofiteri, din partea misiunii SUA, si lui Raymond si Prost, din partea delegatiei Frantei, privind strategia de dezvoltare a reformei agrare", arata Ileana Bratasanu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.