NATO trebuie abordeze rapid o serie de probleme precum fragilitatea politica si diferentele din ce in ce mai mari intre bugetele pentru aparare ale tarilor membre, probleme ce risca sa ii afecteze viitorul si chiar existenta, arata un raport al Comisiei de aparare a Parlamentului britanic

"Cea mai mare deficienta a NATO este lipsa de vointa politica", comenteaza Comisia in raportul sau intitulat "Viitorul NATO si apararii europene", citat de publicatia Aviation Week. "Acest lucru este cel mai vizibil in diferentele mari si care cresc permanent intre cheltuielile pentru aparare ale Statelor Unite si membrilor europeni ai NATO".

Discutand raportul, un analist britanic din industria apararii spune ca acesta subliniaza un lucru care era deja evident si adauga ca, in ceea ce priveste Afganistanul, documentul arata ca "intreaga Alianta este supusa la presiuni cand are de-a face cu o zona de operatiuni ambigua".

In timp ce NATO are un standard vechi, dar neoficial, care prevede ca tarile membre sa cheltuie cel putin 2% din PIB pentru aparare, doar sase dintre cele 26 de tari membre se conformeaza.

"In Europa nu exista dorinta vizibila de a spori cheltuielile de aparare", remarca raportul comisie britanice din 20 martie. "Suntem ingrijorati ca o Alianta in care exista disparitati atat de mari in cheltuielile pentru aparare se va dovedi neviabila pe termen lung".

Comisia parlamentara britanica este deosebit de ingrijorata in special de semnalele pe care le trimite Washingtonului interesul mic al europenilor pentru bugetul apararii. "Sprijinul Statelor Unite pentru NATO este fundamental. Fara el, NATO ar fi inutila".

Dana Allin, analist in probleme transatlantice la Institutul pentru Studii Strategice de la Londra spune ca "a existat intotdeauna o problema in ceea ce priveste cheltuielile pentru aparare" si tari care nu isi respecta promisiunile. Totusi, Allin, care a fost audiat de comisie, sugereaza ca desi diferentele de finantare vor ramane un motiv de tensiuni, principalii parteneri din Alianta vor continua sa le accepte, pentru ca alternativa este si mai putin atragatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.