Ministrul Agriculturii promite subventiile pentru anul trecut. Banii care nu se dau pana la sfarsitul lunii iunie se pierd
Din aceasta saptamana incep platile subventiilor comunitare si se preconizeaza ca toata operatiunea sa se finalizare pana in iunie, au anuntat oficiali ai Ministerului Agriculturii. Ceea ce nu spun oficialii aceluiasi minister este ca, daca aceste subventii nu se achita pana pe 30 iunie, ele se pierd. Agricultorii asteapta banii inca de anul trecut, subventiile fiind cele aferente anului 2007.

Saptamana aceasta se vor face primele plati directe pe suprafata aferente anului 2007, a declarat, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, informeaza Rompres. Ministrul a precizat ca directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, urmeaza sa faca prima cerere de virament din partea Ministerului Agriculturii, pentru ca in zilele urmatoare sa se poata face primele plati. Deja s-a inceput calculul si autorizarea platilor in judete ca Alba si Sibiu, care fac parte din lotul de 24 de judete in care va incepe efectuarea platilor pe suprafata, a adaugat Ciolos.

Prima transa

El a subliniat ca dureaza cel putin doua luni pana se termina toate platile. "Am decis sa incepem platile acolo unde suntem siguri, pentru ca oricum nu putem face plata dintr-o data, intr-o saptamana, la 1,2 milioane de beneficiari. Indiferent cum se terminau controalele, plata se facea pe etape, pe pachete si, atunci, am ales primul pachet de fermieri acolo unde nu exista nici un risc", a precizat Dacian Ciolos.
Platile vor incepe in judetele in care nu mai exista deloc activitate de control si care sa puna probleme in eventualul calcul al platilor pentru anumiti agricultori, a spus ministrul.

1,24 milioane de beneficiari

In Romania sunt inregistrati aproximativ 1,24 milioane de fermieri beneficiari ai platilor pe hectare (n.r. - oficial, plati compensatorii pentru pierderile suferite de agricultori pentru respectarea unor conditii agricole si de mediu). In prima faza, 550.000 de agricultori vor primi subventiile.
Pentru a primi banii comunitari, Romania a trebuit sa puna la punct un sistem de acordare a subventiilor, dar si de control. Suprafata de referinta pentru care se aloca subventiile este de 8,7 milioane de hectare, fermierii solicitand subventii pentru 9,7 milioane ha, cu 14% mai mult decat trebuia. Declaratiile neconforme cu realitatea, din partea agricultorilor, au determinat cresterea gradului de verificare in teren. Pentru fiecare procent in plus la declararea terenurilor pentru subventie, a crescut numarul fermierilor de verificat cu 12.000.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.