Site-ul anarhistilor anti-NATO prezinta experienta celor sase colegi retinuti la Calafat joi seara, dar si sfaturi pentru ceilalti ce ar dori sa vina in Romania: sa nu aiba droguri, arme si materiale antiglobalizare
Anarhistii au afisat bannere imediat dupa ce politistii de frontiera i-au trecut granita in Bulgaria, mentioneaza Cotidianul.
„Sase persoane au simtit represiunea politiei de frontiera timp de 19 ore, atunci cind au incercat sa intre in Romania“, arata site-ul contra-doxa.com. „Toti erau cetateni germani si veneau sa isi exprime dezacordul fata de politicile NATO“, continua, intr-o engleza aproximativa, postarea anarhista. Cei sase aveau asupra lor „materiale anti-NATO“, adica CD-uri, tricouri si postere.

„Au fost deportati in mod ilegal si violent, impotriva propriei vointe. In timpul acestor 19 ore la punctul de control, ei au opus rezistenta intr-un mod creativ, fabricind si afisind bannere impotriva represiunii de frontiera si de stat (sic!)“, continua relatarea, fiind postate si fotografii cu respectivele proteste.

Concluzia este evidenta pentru creatorii site-ului anarhist: „Romania si-a aratat din nou fata fascista“. Cei sase tineri, doua fete si patru baieti cu virste cuprinse intre 21 si 35 de ani, au fost retinuti joi seara de politistii de frontiera de la Calafat pentru verificari. Potrivit unui comunicat comun al Politiei de Frontiera si SRI, in cele doua masini cu care au venit tinerii s-au gasit „mai multe materiale care contineau mesaje anti-NATO si antiglobalizare, ce urmau a fi folosite in organizarea unor actiuni protestatare anti-NATO cu potential violent, cu ocazia Summitului de la Bucuresti“.

SRI a fost sesizat - printr-un raport intocmit de un analist care urmareste fenomenul anarhismului in Romania - cu privire la o eventualele manifestari pe care le-ar putea prilejui Summitul NATO din perioada 2-4 aprilie, de la Bucuresti, dupa cum informeaza Ziua. "Desi perspectiva unor acte care sa pericliteze siguranta nationala si valorile statului de drept este foarte indepartata, este potrivit ca orice puseu de <<anarhism>> sa intre in atentia autoritatilor, pentru a impiedica formarea <<masei critice>> care sa aprinda scanteia unor violente de strada", sunt de parere autorii raportului asupra fenomenului anarhist contemporan, ce face trimite la manifestarea publica "impotriva tuturor formelor de discriminare", organizata pe data de 10 noiembrie 2007, in Capitala. Redam, in continuare, extrase din raportul adus in atentia SRI.

Deocamdata intr-o forma embrionara in Romania, extrema stanga are doar cateva zeci de adepti, acestia penduland intre diferite "grupuri informale" pentru a da senzatia ca sunt mai numerosi. "Celulele" trec arareori de nivelul "incremenirii in proiect", in general din impotenta organizatorica si intelectuala. Majoritatea se afla in Bucuresti, Timisoara si Iasi. Frontul Anarhist din Craiova, celebru pe vremuri pentru seria nesfarsita de batai, scandaluri si acte de huliganism, a ramas azi aproape fara adepti, in urma unor razii ale Politiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.