Conform Gandul, ofiterii francezi vor face parte din toate comandamentele NATO si mai ales din cartierul general de la Mons, din Belgia. Totusi, Parisul nu va reveni in Grupul pentru planuri nucleare (structura care ia decizii referitoare la politica nucleara a Aliantei). Astfel, ar urma sa ia sfarsit politica impusa acum patru decenii de generalul Charles de Gaulle, care insistase ca Franta sa ramana „semi-detasata” de structurile militare.

Comandantii militari britanici cred ca stabilirea unei politici separate de aparare a UE in cadrul NATO va conduce la dublarea eforturilor. De asemenea ,potrivit Gardianul, un raport al unui think-thank din Washington - The Heritage Foundation, care va fi publicat astazi, considera ca o astfel de mutare „va rupe NATO in doua“. „Recompensa ceruta de Paris pentru intoarcerea in comandamentul militar al NATO este un pret prea mare pentru SUA si Marea Britanie“, afirma documentul. Totusi, Statele Unite par a fi convinse de abordarea lui Sarkozy. Presedintele francez este asteptat miercuri la Londra, intr-o incercare de a forta „relatiile fratesti“ dintre cele doua state, care include un plan franco-britanic de realizare a unei noi generatii de centrale nucleare.

Referitor la summit, Adevarul aminteste ca Politia Rutiera a prezentat deja variantele pentru evitarea aglomeratiei in perioada 2-4 aprilie, precizand ca toate aceste restrictii de circulatie impuse de masurile de securitate pentru summitul NATO vor da peste cap circulatia in Capitala. Brigada de Politie Rutiera a gasit totusi solutii pentru soferii care nu au alta alternativa decat traversarea Bucurestiului.

Astfel, traseul DN1, Sos. Bucuresti - Ploiesti, considerat „poarta prin­cipala" de intrare si iesire din Capitala, se poate ocoli prin: Sos. Bucuresti-Tar­go­viste, pe traseul Mogo­soaia, Buftea, DJ 101 prin Corbeanca pana la Balotesti si apoi pe Sos. Bucuresti - Ploiesti.

O alta cale ar fi DN1 A - Bucuresti - Ploiesti, prin Buftea, sau DN71 - Bucuresti - Baldana - Targoviste - DN171 - Fieni - Moroieni - Sinaia. Segmentul de pe Sos. Kiseleff intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei si in continuare pe Calea Victoriei, B-dul Natiunile Unite pana la Palatul Parlamentului poate fi evitat pe:
B-dul Maresal Prezan, Piata Charles de Gaulle, B-dul Aviatorilor, Piata Victoriei, B-dul Lascar Catargiu, Piata Romana, B-dul General Magheru, B-dul Nicolae Balcescu, Piata 21 Decembrie 1989, B-dul I. C. Bratianu, Piata Unirii. O alta varianta ar fi B-dul Maresal Averescu, Str. Turda, Pasajul Grant, Calea Grivitei sau Calea Giulesti, ori B-dul Marasti, Str. Alexandru Constantinescu, B-dul Ion Mihalache.